Webtekno Takipçileri, Huawei’nin İşletim Sistemi Hakkında İlk Sözü Söyledi

97
22
12
7
5
Geçtiğimiz hafta dünya gündeminde bomba etkisi yaratan ABD Ticaret Bakanlığı düzenlemesi, Google’ın Huawei ile Android konusundaki ortaklığını bozdu. Diğer ABD’li şirketler de birer birer Çinli Huawei’den elini çekerken, şirket yetkilileri kendi işletim sistemlerini üreteceklerini açıkladılar. Huawei’nin Android ve iOS karşısında neler düşündüklerini okuyucularımıza sorduk.

Huawei’nin küresel akıllı telefon piyasasındaki yükselişi, 2019’da dünya ticaretinin de dengesini değiştirdi. Son çeyrek raporlarına göre akıllı telefon satışlarını arttıran tek şirket Huawei. Hatta bu artışın oranı %50. Diğer taraftan 5G konusunda günümüzün en çok patent sahibi şirketi olan Huawei, Çin’in piyasadaki en büyük kozu konumunda. 

Android gibi bir işletim sisteminin yaygınlaşması için de uzun bir süredir çalışıyor. 2012’de ABD’de Çin hükümeti adına bilgi sızdırdığına yönelik yapılan suçlamanın ardından, şirketin bu işletim sistemi üzerinde çalıştığı söyleniyor. Huawei’yi dara düşüren konular ise sadece yazılım değil, kısmen donanım konusunda da var. Dolayısıyla bu sıkıntıları çözmek süreç istiyor. 

Peki tüketici elektroniği konusunda kullanıcılar neler düşünüyor? Huawei’nin HongMeng adını alması beklenen işletim sistemi Android ve iOS rakip olabilecek mi? Bu konudaki beklentileri tespit etmek amacıyla geçtiğimiz 24 Mayıs Cuma günü bir anket başlattık. 

“Sizce Huawei’nin işletim sistemi, Android’e rakip olabilir mi?” sorusuna toplamda 10.210 okuyucumuz yanıt verdi. Oy dağılımları şöyle:

  • Evet, Huawei Android dahil tüm işletim sistemlerine rakip olabilir: %68
  • Hayır, Huawei’nin mevcut şartlarda rakip olabileceğini düşünmüyorum: %32

Kullanıcıların, yani pazardaki en önemli bileşen olan tüketicilerin beklentileri tam olarak bu yönde. Huawei’nin kendi işletim sistemiyle Android ve iOS’a rakip olacağına dair önemli bir beklenti var. Elbette bu değerlendirme sonuçları, profesyonel görüşlerin aksi yönde olabilir. Nitekim Huawei’nin 2012’den bu yana çalıştığı söylenen işletim sistemi için beta sürecinde olduğu da biliniyor. 

Android ve iOS’a karşı Hong Meng’in rakip olamayacağını düşünenlerin oranı ise %32. Neredeyse her 10 kişiden 3’ü daha her şeyin başındayken Huawei’nin rakip olamayacağını düşünüyor.

Okuyucularımızın yorumlar kısmında açıkladıkları bazı görüşler ise şu şekilde:

“Olabilir diye düşünüyorum. Olamaz diyenlerin savunduğu şey Microsoft örneği lakin aradaki fark şu ki Huawei çinli bir firma ve Çinde zaten Google uygulamaları çalışmıyor. Onların kullandığı alternatifler var. Dolayısıyla çinliler zorlanmayacaktır bu anlamda. Global pazarda ise bu durum tamamen geliştiricilerin Huawei marketi için uygulama geliştirecek mi buna bağlı. Ben geliştirici olsam 1.3 milyarlık bir pazarı es geçmezdim. Dolayısıyla başarılı olacağını düşünüyorum.” 

sdtzby

"Arkadaşlar huawei ne yaparsa yapsın bu saatten sonra olmaz tutturamaz. Kendi ülkesinde her türlü amerikan sosyal medyası yazılımı yasak bu yüzden yazılıma kimse destek vermez ve magaza gelişmez bende alternatif isterim ama gerçekçi olmak gerekir ise huawei telefon kısmında bitti tekrar anlaşamaz ise."

destann

"EMUI ve AOSP kullanarak sorunu kökten çözebilirler. Hiç riske girmeye gerek yok."

erencan

97
22
12
7
5
Emoji İle Tepki Ver
97
22
12
7
5