Çin'in En Popüler Uygulamalarından WeChat, Onlarca LGBTİ Hesabını Sildi

134
41
9
5
2
Çin'in en popüler haberleşme uygulamalarından biri olan WeChat, aralarında üniversite kulüplerinin hesaplarının da bulunduğu onlarca LGBTİ hesabını silmeye başladı. Hesapların silinmesine gerekçe olarak ise gelen şikayetler ve kamu hesaplarının yönetimine ilişkin bir hükümet düzenlemesine işaret edildi.

Çin merkezli bilişim şirketi tarafından geliştirilen ve 'Çin'in Facebook'u' olarak da anılan WeChat, son günlerde LGBTİ'lere yönelik ayrımcı politikaları ile gündemde. Çin'den gelen haberlere göre WeChat, platformda bulunan pek çok LGBTİ hesabını platformdan kaldırdı. Kullanıcılar şu an hesaplara ulaşamıyor ve geçmiş gönderileri göremiyor.

Çin'de sosyal medya platformlarında sıkı denetimler ve sansürlerle sık sık karşılaşılıyor. Geçmişte koronavirüs salgınının ilk başladığı dönemlerde de WeChat COVID-19 ile ilgili mesajları sansürlemesiyle gündeme gelmişti. Eşit ve özgür ifade ortamından uzak bu duruma şimdi de LGBTİ hesaplarının kapatılması eklendi.

Gerekçe gelen şikayetler ve bir hükümet düzenlemesi:

Çin LGBTİ

Çin 1997 yılında eşcinselliği suç olmaktan çıkartmıştı. Ardından 2001 yılında 'resmi zihinsel bozukluklar' listesinden çıkarılmış olsa da LGBTİ bireyler Çin'de devam eden baskılar ve toplumsal zorluklarla mücadele ediyor. Bu noktada LGBTİ komünitesinin iletişim ve destek ağı için yoğun şekilde kullandığı sosyal medya hesapları oldukça önemli. Ancak ülkenin en yoğun kullanılan haberleşme uygulaması, çoğu üniversite kulüplerinden oluşan LGBTİ hesaplarına erişim engeli getirerek bu konudaki güven sorununu büyütmüş bulunuyor.

Çin'de WeChat'te ilgili hesapları ziyaret eden kullanıcılar "İlgili şikayetler alındıktan sonra, tüm içerik bloke edildi ve hesap hizmet dışı bırakıldı" mesajını içeren bir bildirim ile karşılaşıyor. WeChat'in bu duruma gerekçe olarak gösterdiği şey ise gelen şikayetler ve sonrasında yapılan incelemelerde hesapların kamu hesaplarının yönetimine ilişkin bir hükümet düzenlemesine karşı gelmiş olması. Ancak bu noktada herhangi bir detay verilmiyor.

Kaynak : https://edition.cnn.com/2021/07/07/business/china-lgbt-wechat-censorship-intl-hnk/index.html
134
41
9
5
2
Emoji İle Tepki Ver
134
41
9
5
2