WhatsApp'tan Gelen "Ücretsiz Uçak Bileti" Mesajlarına Dikkat!: İşte Dikkat Etmeniz Gereken Yeni Yöntem

8
3
0
0
0
Dünyanın en büyük hava yollarından Emirates, dolandırıcıların ününden faydalandığı yeni şirket oldu. Dolandırıcılar, sahte çekiliş sitesi oluşturarak kullanıcıların bilgilerini toplamaya başladı.

Dolandırıcılar her geçen gün fidye, bilgilerin ele geçirilmesi ya da birikimlerin çalınması gibi amaçlarla yeni 'tuzak' yöntemleri geliştirmeye devam ediyor. Bunlardan sonuncusu ise özellikle yurt dışında büyük bir gündem yarattı. Dünyanın en büyük hava yolu şirketlerinden United Arab Emirates adına sosyal medyada sahte mesajlar yayınlanmaya başladı, bu sahte kampanyalar, WhatsApp üzerinden de yayılmaya başladı.

Söz konusu sahte mesajlarda Emirates’in bir çekiliş başlattığı öne sürülüyor ve kullanıcılara bir internet sitesi bağlantısı gönderiliyordu. Bu internet sitesi bağlantısına tıklandığında oluşturulan sahte Emirates sitesinde çekiliş hakkında bilgiler yer alıyor, kullanıcılara da bu çekilişe katılmalarını sağlayacak bir anket sunuluyordu.

Sahte internet sitesi, sahte çekiliş ve sahte kurallar:

emirates

Söz konusu internet sitesinde anketin ardından kullanıcıların karşısına birkaç kutu çıkarılıyordu. İddiaya göre bu kutulardan birisi, Avrupa, Asya veya yurt içi uçuşlarda ücretsiz gidiş dönüş sağlayan bir altın bilet bulunduruyordu. Tüm kullanıcılar da aslında bu altın bileti kutulardan çıkararak dolandırıcıların ağına takılıyordu.

Dolandırıcılığın yayılmasını sağlayan olay da altın biletin kullanımı için sunulan sahte kurallardı. Bunlara göre kullanıcılar, bu çekilişi 5 WhatsApp grubuna ya da 20 arkadaşıyla paylaşmak zorundaydı. Bu aşamadan sonra kullanıcılardan adresleri, kişisel bilgileri ve banka hesap bilgileri isteniyordu.

Emirates’ten açıklama geldi:

Söz konusu dolandırıcılık yönteminin yayılmasıyla birlikte Emirates’ten de bir açıklama geldi. Söz konusu yöntemden kaç kişinin etkilendiği bilinmezken, hava yolu şirketi, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Emirates, bir ankete katılanlara ücretsiz uçak bileti sunduğunu iddia eden bir web sitesine bağlantılar içeren, Emirates'ten geldiği iddia edilen sahte e-postaların ve SMS/WhatsApp mesajlarını tespit etmiştir.

Bu mesajı alan herkese herhangi bir bağlantıya tıklamamasını veya mesajı sosyal medya üzerinden iletmemesini tavsiye ediyoruz. Emirates, dolandırıcılığın kaynağını araştırıyor ve faillere karşı gerekli yasal işlemleri yapacak.”

Söz konusu dolandırıcılık yöntemi, aslında geçmişte de pek çok marka adına uygulanmıştı. Yaşanan son olayla birlikte gönderilen çekiliş veya yarışma bağlantılarına tıklamama, bilgilerinizi güvenmediğiniz taraflarla paylaşmama gibi konulara ne kadar dikkat edilmesi gerektiği de tekrar kanıtlandı.

8
3
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
8
3
0
0
0