Windows 7'nin Görünce Çok Şaşıracağınız Türkiye’deki Kullanım Oranı

169
22
19
15
9
Türkiye’de internet kullanıcılarının neredeyse yarısının artık ömrünün sonuna gelmiş ya da desteklenmeyen işletim sistemlerini tercih ettiği ortaya çıktı. Bu kullanıcılar, yeni yamalar çıkmamasına rağmen Windows XP veya Windows 7 kullanmaya devam ediyor.

Siber güvenlik kuruluşu Kaspersky, Türkiye’deki işletim sistemi tercihlerine dair açıklama yaptı. Firmanın yaptığı çalışmaya göre ülkemizde her 10 kullanıcıdan neredeyse 4’ü, artık yeni yaması ya da güncel versiyonu olmayan, ömrünü tamamlamış veya tamamlamak üzere olan işletim sistemlerinden vazgeçmiyor. 

Ayrıca ülkemizdeki çok küçük işletmelerin %35,5’i, KOBİ ve kurumsal şirketlerin ise %35’i hala bu işletim sistemlerini kullanıyor. Bu durum, şirketlerin güvenlik açısından da sorunlarla karşılaşmasına neden oluyor. 

Eski işletim sistemleri neden risklidir?

siber-güvenlik

Bir işletim sisteminin ömrünü tamamladığı durumlarda ya aldığı güncelleme sayısı çok az oluyor ya da hiç yeni güncelleme almıyor. Haliyle siber suçlular bu sistemlerde bir açık bulduğu zaman bu açığı kimse kapatmıyor ve firmalar da bu eksiklere karşı korumasız kalıyor. 

Türkiye’deki işletme ve tüketicilerin çok küçük bir kısmı Windows XP kullanırken yaklaşık %1’lik bir kesim ise Windows 8 kullanıyor. 

Windows 7’den vazgeçilemiyor

windows-7

Esas dikkat çekici istatistik ise Windows 7 konusunda göze çarpıyor. Önümüzdeki Ocak ayında desteği sona erecek olan işletim sisteminin ülkemizdeki popülaritesi azalacak gibi durmuyor. Bireysel ve kurumsal tüketicilerin yaklaşık %35’i hala bu işletim sisteminde ısrarcı. %7’lik bir kısım ise henüz desteğini kaybetmemiş olan Windows 8.1 kullanmaya devam ediyor. 

Kaspersky Kurumsal Çözümler Müdürü Alexey Pankratov, Windows 7 kullanım oranlarının endişe verici olduğunu söylerken, "Bu işletim sistemlerinin kullanılmasının ardında, yeni sürümlerde çalışmayabilecek programlar, ekonomik nedenler ve hatta alışkanlıklar bile yatabiliyor. Her ne olursa olsun, eski işletim sistemleri siber güvenlik riski oluşturuyor. Yaşanabilecek vakaların maliyeti, yeni sürüme geçmenin maliyetinden çok daha yüksek olabilir. Tüketicilere desteklenen sürümlere geçmelerini ve geçiş döneminde de ek güvenlik araçları kullanmalarını tavsiye ediyoruz." ifadelerini kullandı. 

Kaynak : https://www.haberturk.com/turkiye-de-kullanilan-isletim-sistemelerinin-yuzde-38-i-eski-2517744-teknoloji
169
22
19
15
9
Emoji İle Tepki Ver
169
22
19
15
9