Tarihte İlk Kez Dünya Üzerinde Yaşam İzine Rastlanmayan Topraklar Keşfedildi

61
2
1
1
0
Antarktika'da araştırma yürüten bir grup bilim insanı, bölgede herhangi bir mikrobiyal yaşam dahi barındırmayan topraklar keşfetti. Bölgeden toplanan toprak örneklerinde hiç yaşam izine rastlanmadı.

Colorado Üniversitesi'nden bir grup bilim insanı, yürüttükleri araştırma sonucu oldukça ilgi çekici yeni bir keşifte bulundular. Antarktika'da kıtanın iç bölgelerinde incelemeler yürüten ekip, tarihte ilk kez üzerinde yaşam izine rastlanmayan topraklara rastladılar. 

Bölgeden toprak örnekleri toplayan araştırma ekibi, incelemeler sonucunda topraklarda herhangi bir canlı DNA'sına rastlanmadığını ve bunun tarihte ilk kez karşılaşılan bir manzara olduğunu ifade ettiler.

Yüksek rakımlarda canlı izleri yok:

antarktika

Transantarktik dağlarının uzak bir bölümüne yapılan bir keşif gezisi esnasında alınan örnekler, ABD Ulusal Bilim Vakfı tarafından finanse edilen çalışmayla 2018 yılında toplandı. O günden bugüne yürütülen incelemelerde toplamda 204 farklı örnek, mikrobiyal DNA örneklerini tespit etmek amacıyla polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) adı verilen bir yöntem ile testlere tâbi tutuldu. Ancak bu testler sonucunda rakımın yükseldiği bölgelerden alınan örneklerde herhangi bir DNA izi tespit edilemedi.

Araştırmayı yürüten bilim insanları, örnekleri toplarken canlı izine rastlanmayacak herhangi bir bölgenin olabileceğini düşünmediklerini ifade ediyor. Aslında keşif gezisi esnasında örnek toprak toplanan bölgelerin pek çoğunda yaşam izleriyle karşılaşıldı. Ancak çok yüksekte kalan aşırı soğuk bölgelerde bu izler yok oldu. Canlı izlerine rastlanmayan bölgeler, incelemenin yürütüldüğü bölgelerin toplam yüzde 20'sini oluşturuyordu. 

Colorado Üniversitesi'nde toprakları inceleyen mikrobiyal ekolojist Noah Fierer konuya ilişkin açıklamasında ''Mikropların her zaman dayanıklı olduğu, her yerde yaşayabilecekleri varsayımı olmuştur. Alınan örnekler herhangi bir mikrobiyal yaşam barındırmıyorlar'' ifadelerini kullandı. Araştırma ekibi aynı zamanda bu bölgede yapılan çalışmaların Mars yüzeyinde araştırma yapmaya benzer olduğunu ifade etti. Bu sebeple, bölgede yürütülen çalışmaların gelecekte Mars'ta yapılacak çalışmalar için destek olabileceği düşünülüyor.

Kaynak : https://www.ntv.com.tr/dunya/dunya-yuzeyinde-yasam-barindirmayan-ilk-topraklar-kesfedildi,VyVRy2XxG06v2UmEg-Ozmg
61
2
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
61
2
1
1
0