Kışlıkları Çıkarın: Yıldızların Dünyadan En İyi Görülebildiği Yer Açıklandı

38
3
3
1
0
Araştırmacılara göre gökyüzünü en temiz ve en net haliyle görmek isteyenler aynı zamanda kat kat giyinmek durumunda kalacak. Zira yıldızlar en iyi Antarktika’dan görülüyor, yani en soğuk bölgeden.

Gece gökyüzüne ait görüntüler, insanlığın ilk dönemlerinden bu yana ilgimizi çekiyor. Kafamızı kaldırabildiğimiz günden beri gökyüzüne bakıyor, anlamaya ve anlamlar çıkarmaya çalışıyoruz. Ancak yıldızlar ne kadar göz alıcı olsalar da her yerden görülemiyor.

Işık kirliliği, bulut oluşumları, gezegenin dönüş açısı gibi nedenlerden dolayı, gece gökyüzü manzarası konusunda her yer aynı şansa sahip değil. Uluslararası araştırmacılardan oluşan bir ekibe göre bu konuda en iyi nokta ise Antarktika platosu.

Buzların arasında yıldızları izlemek

dome a

Dome Argus ya da Dome A, Antarktika’da bulunan buz kubbelerinden birisidir. Dünya üzerindeki en soğuk yer olarak gösterilen kubbede sıcaklıklar -98 dereceye kadar düşebilmektedir. Araştırmacılara göre teleskoplar en net görüntüleri de bu kubbenin üstünden alıyor. 

British Columbia Üniversitesi’nden araştırmacı Paul Hickson, “Dome A’da bulunan bir teleskop, gezegende başka herhangi bir noktadaki astronomi bölgesinden daha performanslı olacaktır” diyor. Hickson’a göre bu durumun nedenleri de oldukça açık: Yükseklik, düşük sıcaklık, uzun süren kesintisiz karanlık, inanılmaz derecede stabil atmosfer. Bu da bölgeyi hem optik hem kızılötesi astronomi için ideal kılıyor.

Antarktika’dan gökyüzünü keşfetmek

antarktika

Araştırmacılara göre Dome A bölgesinde atmosfer, bir diğer Antarktika gözlem noktası olan Dome C ile kıyaslandığında daha ince. Bu da ışığın atmosferde daha az bozulmasını, haliyle daha doğru ve net optik görüntüler elde edilebilmesini mümkün kılıyor. Yapılan çalışmalar da bu görüşü destekliyor.

Araştırmacıların buzlu kıtaya kurdukları teleskoplar, tamamen otomatik bir şekilde yedi ay boyunca faaliyet göstermeye devam ediyor. Uzmanlar diğer ekipmanların bu bölgenin soğuğuna karşı koyup koyamayacağı konusunda ise çekincelere sahip. Sıcaklıkların -90 ve -98 derece arasında değiştiği bu bölgede yapılması planlanan yeni çalışmalar olup olmadığı ise şu an için bilinmiyor.

Kaynak : https://www.space.com/best-night-sky-telescope-site-dome-a-antarctica.html
38
3
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
38
3
3
1
0