Bilim İnsanları, Astronomik Ölçekte 'Burnumuzun Dibinde' Olan Bir Kara Delik Keşfetti

52
11
5
4
3
Bilim insanları, yalnızca 1.011 ışık yılı uzaklıkta bulunan ve astronomik ölçekte bakıldığında 'burnumuzun dibinde' sayılabilecek bir kara delik keşfetti. Güneş'in 4 katı ağırlığa sahip olduğu tahmin edilen nesnenin, gezegenimize en yakın kara delik olduğu düşünülüyor.

Yaşam döngüsünün sonuna gelen devasa yıldızların çökmesiyle oluşan kara delikler, içine çekerek ve diğer kara deliklerle birleşerek büyümeye devam eden uzay-zaman bölgeleri olarak biliniyor. Elektromanyetik radyasyon uzayda görünür ışık olarak salındığı için bu etkileşim, bilim insanlarının kara deliklerin varlığını tanımlamasına imkân sağlıyor.

Gök bilimciler, bu şekilde şimdiye dek çok sayıda yıldız kaynaklı kara delik adayı belirlediler. Ancak bu yılın başlarında, HR 6819 yıldız sisteminde tespit edilen bir kara delik, bilim camiasında şaşkınlıkla karşılandı. Güneş sistemimizden yalnızca 1.011 ışık yılı uzaklıkta olduğu tahmin edilen bu bölgenin, gezegenimize en yakın kara deliğe ev sahipliği yaptığı düşünülüyor.

Yapılan buluş, Samanyolu'nun kara deliklerle dolu olduğunun en büyük kanıtı olabilir:

kara delik

Detayları Astronomy & Astrophysics dergisinde yayınlanan görünmez nesnenin, görünür iki yıldızla yörüngeye kilitlendiği, Güneş kütlesinin yaklaşık dört katı ağırlığında olduğu ve bilinen bir sonraki kara delikten yaklaşık 2.500 ışık yılı daha yakında olduğu tahmin ediliyor. Bilim insanları, bu buluşun 100.000 ışık yılı çapa sahip olan Samanyolu'nun kara deliklerle dolu olduğunu bizlere gösterdiğini belirtiyorlar.

ESO'dan bilim insanları, kara deliğin nispeten küçük sayılabilecek bu kara deliğin Güneş'ten 4 kat daha ağır olduğunu, onu keşfettiklerinde şaşkına döndüklerini belirtiyorlar. Araştırmanın ortak yazarlarından Petr Hadrava, yapılan keşif hakkında "Bunun, çıplak gözle görülebilen bir kara deliğe sahip ilk yıldız sistemi olduğunu fark ettiğimizde oldukça şaşırdık. Bu sistem, Dünya'ya bildiğimiz en yakın kara deliği içeriyor" ifadelerini kullandı.

Üçüncü, görünmez bir varlığın yıldızlarla etkileşime girdiği fark edildiğinde, araştırmacılar esasında küme içinde yer alan bir ikili yıldız sistemini inceliyorlardı. Bu görünmez gücün yakındaki yıldızlarla etkileşimini inceleyen gök bilimciler, bu sayede kara deliğin kütlesini hesaplayabildiler. Yapılan incelemeler hakkında konuşan ESO'da görevli bilim insanı Thomas Rivinius, "Güneş'in kütlesinin en az dört katı kütleye sahip görünmez bir nesne sadece bir kara delik olabilir" ifadelerini kullandı.

Bu sürpriz keşfin ardından ekip, Samanyolu'nda keşfedilmeyi bekleyen 'yüz milyonlarca' kara delik olabileceğini düşünüyor. Bu noktada Thomas Rivinius, "Orada yüz milyonlarca kara delik olmalı ama çok azını biliyoruz. Ne arayacağımızı bilmek, bizi onları bulmak için daha iyi bir konuma getirmelidir" diyor.

Kaynak : https://www.express.co.uk/news/science/1313961/black-hole-hiding-close-earth-astronomers-space-discovery-milky-way-solar-system-spt
52
11
5
4
3
Emoji İle Tepki Ver
52
11
5
4
3