Araştırmalara Göre Yoğurt ve Lifli Gıdalar, Akciğer Kanserine Karşı Koruma Sağlıyor

14
2
1
0
0
Çağımızın hastalığı olarak adlandırılan kanserin günümüzde birçok yaygın türü var. Bunlardan biri de akciğer kanseri. Konu hakkında araştırma yapan bir grup bilim insanı, yoğurt ve lifli gıdalarla beslenmenin akciğer kanseri riskini azalttığını keşfetti.

Beslenmenin insan sağlığı üzerinde büyük bir etkisi var ve bilinçli şekilde beslenmek, birçok uzmana göre uzun yaşamın anahtarı konumunda. Çağımızın en ölümcül hastalıklarından biri olan kanser de yeni bir araştırmaya göre beslenmeyle yakından alakalı.

Vanderbilt Üniversitesi ve Seul Ulusal Üniversitesi'nden araştırmacıların yaptığı yeni çalışma, ülkemizde yoğun şekilde tüketilen yoğurdun bir faydasını daha açığa çıkardı. Avrupa ve Asya'dan bazı ülkelerden insanların dâhil olduğu, bunun yanı sıra ABD'den de katılımın sağlandığı yeni araştırmaya göre lifli gıdalar ve yoğurdu sıklıkla tüketen kişilerin akciğer kanserine yakalanma riski azalıyor.

Kanser araştırmasına 1,4 milyon kişi dâhil oldu:

yoğurt lifli gıda

Dünya geneli 1,4 milyon kişiden alınan verilerle yapılan çalışmada yoğurdun ve lifli gıdaların akciğer kanserine karşı koruma oluşturabileceği gösterildi. Kişileri tükettikleri lifli gıda ve yoğurt miktarına göre 5 sınıfa ayıran araştırmacılar; yoğurt ve lifli gıdaları en az tüketen grubun, en çok tüketen gruba göre ortalama olarak %33 daha fazla akciğer kanseri riskine sahip olduğunu keşfettiler.

Araştırmanın kıdemli yazarı olan ve kanser konusunda yaptığı araştırmalarla tanınan Prof. Xiao-Ou Shu, "Çalışmamız, yüksek oranda lifli gıdaların ve yoğurdun önerildiği diyet listelerini destekleyen sonuçlara sahip. Ulaştığımız sonuç; sigara içen veya içmeyen, erkek ya da kadın gibi parametrelerden bağımsız olarak oldukça tutarlı bir sonuç" ifadelerini kullandı.

Akciğer kanseri riskini düşüren şeyin; bahsi geçen gıdaların içindeki, bağırsaklarda faydalı mikroorganizmaların büyümesine ortam hazırlayan yapıların olabileceğini söyleyen Shu, çalışmalarının kanser alanındaki tedavilerde farkındalık yaratabileceğini belirtti. JAMA Oncology isimli dergide yayınlanan araştırmanın tamamını buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz. Lifli gıdaları ve yoğurdu tüketmeyi ihmal etmeyin.

Kaynak : https://www.futurity.org/?p=2215452?p=2215452
14
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
14
2
1
0
0