1 Yılı Dünya'da 1,3 Güne Eşit Olan Dev Bir Gezegen Keşfedildi

48
23
4
2
1
Güneş Sistemi dışında, diğer yıldızların yörüngelerinde dolaşan gezegenlerin keşfi sürüyor. "Exoplanet" ya da ötegezegen olarak bilinen bu gezegenler, Güneş Sistemi’ndeki komşularımıza benzeyince büyük heyecan yaratıyorlar. Keşfedilen son gezegen ise oldukça tuhaf bir bölgede bulunuyor.

Güneş Sistemi’ndeki gezegenlerin diğer sistemlerde yer alan gezegenlerle ortak yönlerini keşfetmek, evrende ne kadar çok ihtimalin bulunabileceğine dair küçük bir gösterge. Özellikle Dünya benzeri gezegenlerin yarattığı heyecan başka oluyor, nitekim bilim insanları için bu heyecanın tüm gezegenler için geçerli olduğunu da bilmek gerek. 

Neptün’e fiziksel olarak çok benzeyen, ancak daha küçük bir versiyonu gibi görünen bir gezegen keşfedildi. Güneş Sistemi’nin soğuk ve mavi gezegeni Neptün’ün yıldızlararası akrabaları arasında bir yenisi daha böylece katılmış oldu. Üstelik gezegenin bulunduğu yer de fazlasıyla ilginç. Zira bu yıldızlararası bölgeye astronomlar “Neptunian Desert” yani Türkçesiyle “Neptün Çölü” adını veriyorlar. 

Çorak komşularının yanında bulunan, atmosfere sahip bu dev gezegen Neptün’den biraz küçük ama Dünya’nın yaklaşık 3 katı kadar:


İllüstrasyon, Kaynak: Adobe Stock

İngiltere’deki Warwick Üniversitesi’nin yürüttüğü çalışmanın baş araştırmacısı olan Dr. Richard West ve Dr. James McCormac, Neptün Çölü adı verilen özel bölgeyi anlaşılır bir şekilde açıklıyorlar. Neptün Çölü bölgesindeki gezegenler, yıldızlardan gelen yoğun ışımalardan dolayı atmosferlerini koruyamıyor ve çıplak bir kayalık olarak kalıyorlar. Yani her gezegen, bir kayadan, bir çölden farksız ve kupkuru.

Ancak yeni keşfedilen NGTS-4b gezegeni tıpkı Neptün gibi gazlardan oluşan bir atmosfere sahip. Avrupa Güney Gözlemevi ağının bir parçası olan, Şili’nin Atamaca Çölü’ndeki Paranal Gözlemevi bu gezegenin keşfinde önemli bir rol üstlendi. Warwick Üniversitesi dışında, keşifte görev alan diğer araştırmacılar Leicester, Cambridge, DLR Berlin gibi kurumlardan geldiler.

NGTS-4b gezegeni, araştırmacılar tarafından “The Forbidden Planet” yani “Yasaklı Gezegen” olarak adlandırıldı. Gezegenin ortalama yüzey sıcaklığının 1000 santigrat derece olduğu, yıldızının çevresini 1,3 Dünya gününde döndüğü de tespit edilen diğer detaylar arasında. 

Neptün Çölü bölgesinde bulunan ilk atmosfere sahip gezegen olan Yasaklı Gezegen, önümüzdeki yıllarda bulunduğu bölge hakkındaki sırları açığa çıkartacak bilgiler verebilir. Zira akıllardaki en büyük soru şöyle:

Yüzlerce çorak gezegenin arasında, neden böylesine büyük, sıcak ve yoğun bir atmosfere sahip bir gezegen var?

48
23
4
2
1
Emoji İle Tepki Ver
48
23
4
2
1