66 Yaşındaki Bir Kişi, Tedaviyle HIV'den Kurtuldu: Tarihte HIV'den Kurtulan 4. ve En Yaşlı Hasta Oldu!

19
2
1
1
0
Bilim insanları, tarihte dördüncü kez bir hastanın tedaviyle HIV'den kurtulduğunu paylaştı. Üstelik hasta, HIV'den kurtulan en yaşlı kişi oldu.

Çağımızın kesin tedavisi bulunmayan virüslerinden biri kabul edilen HIV, özellikle AIDS’e yol açarak her yıl yüz binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden oluyor. HIV virüsüne karşı tedavide önemli mihenk taşlarına ulaşmış olsak da henüz bu tedavi, sadece sayılı kişide başarıyla sonuçlandı. Bugünse bir sevindirici haber daha geldi.

Bilim insanları, HIV tedavisi sayesinde bir kişinin daha virüsten kurtulduğunu açıkladı. HIV virüsünden kurtulan hastanın adı, tedavi olduğu merkezin Kaliforniya’da yer almasına bağlı olarak ‘City of Hope (Umut Şehri)’ olarak paylaşıldı. Hasta, tedaviyle HIV’den kurtulan dördüncü hasta olurken, aynı zamanda 66 yaşında olmasıyla HIV'den kurtulan en yaşlı hasta da oldu.

Lösemi tedavisinde nadir görülen bir mutasyon, HIV'den kurtulmasına katkı sundu:

hıv

Bu yıl tedaviyle HIV’den kurtulan ikinci hasta olan City of Hope, önceki hastalarla aynı şekilde kanser tedavisinde kullanılan kemik iliği nakliyle iyileşti. Lösemi teşhisi konan adam, 2019 yılında kemik iliği nakli ile kök hücre tedavisi gördü. Kök hücrenin alındığı bağışçıda CCR5 geninin olmadığı nadir görülen bir mutasyon bulunuyordu. Bu mutasyon, insanların HIV’ye karşı dirençli olmalarını sağlıyordu.

Tedavi olan hastanın açıklamaları:

“1988'de bana HIV teşhisi konduğunda, diğerleri gibi bunun bir ölüm cezası olduğunu düşündüm. HIV'im olmadığı günü görecek kadar yaşayacağımı hiç düşünmemiştim.”

Hasta, tam 31 yıldır HIV virüsünü taşımasıyla birlikte en uzun süre HIV’ye sahip olup virüsten kurtulan hasta unvanını da aldı. Ayrıca tedavi edilen hastanın 66 yaşında olması, bilim insanlarına göre HIV hastaları için büyük bir umut kaynağı olabilir.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/a-fourth-person-is-effectively-cured-of-hiv-following-a-stem-cell-transplant
19
2
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
19
2
1
1
0