Airbus, Dünyanın İlk Kontrolsüz Kanat Ucuna Sahip Uçağını Test Ediyor (Video)

20
8
2
2
1
Yolcu uçakları konusunda çalışmalarını hız kesmeden sürdüren Airbus, dünyanın ilk kontrolsüz kanat ucuna sahip uçağı olan Airbus AlbatrossOne'ın test uçuşlarını gerçekleştirdi. Uçağın ölçekli modellemesinin oluşturulduğu ve uzaktan kumandayla kontrol edildiği test uçuşları, başarılı sonuçlarla tamamlandı.

Havacılık sektörünün önde gelen isimlerinden Airbus, son dönemlerde havacılıkta devrim yaratacak olan yeni bir uçak modeli üzerinde çalışıyor. Albatros kuşlarından ilham alan AirBus mühendisleri, benzeriz bir uçak tasarımı geliştirdiler. Bugüne kadar üretilmiş olan uçakların aksine tamamen özgürce hareket edebilen kanat uçlarına sahip olan bu uçağa, AlbatrossOne ismi verildi. Bu uçak, sahip olduğu kanat tasarımı sayesinde türbülans durumlarında hem uçağın gövdesinde oluşan stresi azaltabiliyor hem de uçağın sarsıntısını minimalize edebiliyor. 

Şimdilik proje halinde olan AlbatrossOne, Airbus mühendisleri tarafından ölçeklenerek küçük bir model haline getirildi. Uzaktan kumandalı modelin testleri başarılı oldu. İşte Airbus AlbatrossOne;

Bu kanat tasarımının albatros kuşlarıyla bağıntısına gelecek olursak; albatros kuşlarının kanatları, kilometrelerce yolu kanat çırpmadan alabilmelerini sağlar. Kanatlarını kilitleyen albatros kuşları, bu sayede yorulmadan uzun mesafeleri kat edebilirler. Rüzgar anında ise bu kuşlar, kanatlarının kilitlerini açarak manevra yapabilirler. Airbus mühendisleri de albatros kuşlarının bu kanat yapısını kullanarak değişken rüzgarlarda uçağın kanat uçlarının kilitlenmesini sağlıyor. Uçağın kilitleri kaldırıldığı zaman ise kanat uçları özgürce hareket ediyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan şirketin Genel Müdür Yardımcısı Jean-Brice Dumont, doğanın mühendislik örneklerinin en büyüğü olduğunu söyleyerek, bu projeyle doğanın insanlara nasıl ilham verebileceğini bir kez daha görmüş olduklarını ifade etti. 

Airbus mühendisleri bu uçağın test uçuşlarını anı anına da görüntülediler. YouTube üzerinden yayınlanan test videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz.

Kaynak : https://newatlas.com/airbus-flapping-wing-plane/60162/
20
8
2
2
1
Emoji İle Tepki Ver
20
8
2
2
1