Amazon’da Normalden Yüzde 50 Daha Büyük Ağaçlar Keşfedildi

19
7
2
1
0
Her yeri mucizelerle dolu olan Amazon'u araştıran bir ekip, ormanın derinliklerinde aynı türe ait olmasına rağmen normalinden %50 daha büyük olan ağaçlar keşfetti. Bu keşif, iklim değişikliği ve karbon salınımı konusunda da önem teşkil ediyor.

Amazon, her gün keşfedilen yeni tür flora ve fauna türleri ile hayat dolu, yoğun bir yer. Bu gizemli yerde bazen en büyük doğal mucizeler bile yüzyıllarca saklı kalabiliyor ve ancak günümüzde keşfediliyor. Bu keşiflereyse bir yenisi daha eklendi.

Eric Gorgens ve Diego Armando da Silva liderliğinde Brezilya, Swansea, Oxford ve Cambridge’li araştırmacılardan oluşan bir ekip, yağmur ormanlarında bulunan en uzun ağacı keşfetti. Keşfedilen ağaç tam 88 metre uzunluğuyla bir önceki rekor sahibi ağaçtan 30 metre daha uzun.

Araştırmacılar, bu ağacın yalnız olmadığını ve yeryüzünün kalan tropik ormanlarının yaklaşık %9'unu oluşturan Kuzey-Doğu Amazonya'sındaki Guiana Shield bölgesinde, bu devasa ağaçlardan yüksek miktarda olduğunu belirtiyor. Bu ağaçların her biri inanılmaz derecede yüksek karbon tutabildiği için bu keşif, engin ormanların daha önce düşünülenden daha büyük bir karbon lavabo olabileceği anlamına geliyor.

Ağaçlar normalden %50 daha büyük ve nedeni bilinmiyor:

Amazon Ormanları

Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü, 2016 ve 2018 yılları arasında Amazon'un büyük alanlarını lazerle taramak için bir proje başlatmıştı. Proje kapsamında her biri 12 kilometre uzunluğunda ve 300 metre genişlikte olmak üzere 850 rastgele yayılmış orman parçası tarandı. Bu taramalardan yedisi 80 metreden daha uzun boylu ağaçları içeriyordu ve çoğu Amazon'un kuzey kolu olan Jari nehrini çevreleyen alanda bulunuyordu.

Yapılan taramalar karşısında şaşıran araştırmacılar, bulguları kendi gözleriyle teyit etmek, türlerini belirlemek ve araştırma yapmak için bir yolculuğa çıktı. Toplamda 240 km’den fazla yol kateden ekip, yolculuk boyunca şelaleler gibi pek çok engeli aşarak altıncı günde bölgeye ulaşmayı başardı ve ölçümler yaptı. Yolculuğun eğlenceli anlarını da YouTube kanalı üzerinden paylaşan Toby Jackson, oldukça güçlü akan nehir üzerindeki yolculuklarını da bu videoyla paylaştı.

Sonraki iki gün boyunca ölçümlere ve aramalara devam eden ekip, hepsi 70 metreden uzun, bazıları ise 80 metreyi bulan en az 15 dev ağaç bulmayı başardı. Fakat şaşırtıcı olan şey, bu bölgede yer alan tüm tropikal ağaçların Angelim vermelho (Dinizia excelsa) adı verilen aynı türe ait olmasıydı.

Amazon’da yaygın olan bu tür, sert ve kokulu bir odun olmasına rağmen sık sık kereste için kullanılıyor ve daha önceleri bu ağaçların sadece 60 metreye kadar büyüdüğü düşünülüyordu. Keşif karşısında oldukça şaşıran araştırmacılar, bu ağaçların nasıl bu kadar büyüyebildiğini henüz kesin olarak bilmiyorlar. Fakat tahminlere göre ağaçlar, en azından kısmen kentsel bölgelerden ve sanayiden uzak durduğu için bu kadar büyümeyi başarmış olabilir.

Ekip, ne yazık ki Amazon'da pek çok bilinmeyen türün onları keşfetmeden önce soyunun tükenmesinin muhtemel olduğunu söylüyor. Bu kapsamdaysa bu görkemli yağmur ormanını ve içinde bulunduğu bilinen ve keşfedilmemiş hazineleri korumak için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını belirtiyorlar.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/the-tallest-trees-in-the-amazon-are-now-50-taller-and-scientists-don-t-know-how
19
7
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
19
7
2
1
0