Apple, 3. Parti 'Screen Time' Uygulama Geliştiricilerine Baskı Yapmaya Devam Ediyor

19
4
3
2
0
iOS 12 ile birlikte Screen Time adındaki zaman kontrol uygulamasını kullanıma sunan Apple, The New York Times'ın bugün yayımladığı bir rapora göre App Store'daki benzer işlevli uygulamaların geliştiricilerine kısıtlama ve uygulamayı platformdan kaldırma konularında baskı yapıyor.

Ebeveynlerin çocuklarının telefon kullanım sürelerini kontrol edebilmesi, kullanıcıların kendi kullanım sürelerini inceleyebilmesi ve kendi kullanımlarını sınırlayabilmelerini sağlayan Screen Time özelliği, bilindiği üzere Apple'ın iOS 12 güncellemesiyle sunulmuş ve Screen Time gelmeden önce App Store'da yer alan kontrol uygulamaları için bu uygulamanın kullanım oranını azaltabileceği yorumları yapılmıştı. Screen Time ile benzer işleve sahip uygulama geliştiricilerine karşı Apple'ın takındığı tavrı araştıran New York Times, yeni bir rapor yayımladı.

Bugün yayımlanan rapora göre Apple, geçtiğimiz yıl içerisinde App Store'da yer alan 17 kontrol uygulamasının 11'ini ya platformdan kaldırdı ya da bu uygulamalara bazı kısıtlamalar getirdi. Uygulama geliştiricilerine uygulamadaki bazı temel özellikleri kaldırmaları için baskıda bulunduğu iddia edilen Apple'ın bu baskıları sonrası Kidslox ve Qustodio isimli iki geliştirici Apple'ı AB'ye şikâyet etti.

Son dönemde adı Antitröst Yasası'nı (tekelleşme karşıtı ABD yasası) ihlal ettiğinin iddia edildiği şikâyetlerle gündeme gelen teknoloji devi hakkında konuşan Freedom isimli geliştirici şirketin CEO'su Fred Stutzman, "Apple'ın telefonlarda geçirilen zamanın azaltılmasını istediği düşüncesine ne kadar güvenebiliriz ki" açıklamasında bulundu.

New York Times'a açıklamada bulunan Apple sözcüsü ise rekabet içinde oldukları uygulamalara karşı böyle bir baskı yapılmadığını söyleyerek "Tüm uygulamalara aynı şekilde davranıyoruz. Amacımız, her zaman kullanıcıların mümkün olan en kaliteli uygulama deneyimini yaşamalarını sağlamak" ifadelerini kullandı.

Konu hakkında geliştiriciler, Apple'ın kendi uygulaması dışında başka bir uygulamanın platformda yer almamasını istediğini düşünürken Apple ise böyle bir durumun olmadığını söylüyor. AB'ye yapılan şikâyetler konusunda nasıl bir sonuç alınacağı ve sürecin nasıl ilerleyeceğini önümüzdeki süreçte hep birlikte göreceğiz.

Kaynak : https://9to5mac.com/2019/04/27/apple-screen-time-apps-removal/
19
4
3
2
0
Emoji İle Tepki Ver
19
4
3
2
0