Apple’dan Mahkemeye Giden Spotify’a Sert Bir Karşılık Geldi

27
5
4
3
0
Apple, App Store için mahkemeye giden Spotify’a sert bir karşılık verdi. Amerikalı teknoloji devi, zehir zemberek bir basın açıklaması yaptı.

Geçtiğimiz günlerde Apple’ı Avrupa’da mahkemeye veren Spotify büyük bir sansasyon yaratmıştı. Bu dava bir anda teknoloji dünyasının gündemine otururken, Apple’dan gelecek hamle de merakla bekleniyordu. Apple’ın ilk tepkisi ise bir basın açıklaması yayınlamak oldu.

Basın açıklamasında adeta ağzını açıp gözünü yuman Apple, Spotify’ı “bedava olmadığı halde bedava ürünlerle aynı fırsatları istemekle” suçladı. Apple’ın açıklamasında ilk yıllık abonelik ücretlerinin yüzde 30’unun Apple’a verildiği, bu oranın ikinci yıldan itibaren %15’e düştüğü ifade edildi. Spotify CEO’su Daniel Ek, bu %30’luk kesintiyi “Apple vergisi” olarak adlandırmıştı.

Apple ayrıca pek çok kullanıcının servisi ücretsiz kullandığını, premium kullanıcıların büyük kısmının da premium özelliğini operatör üzerinden satın aldığını belirterek, şirketin gelirinin küçük bir kısmının Apple’ın gelir paylaşım modelinde yer aldığını açıkladı. Apple, Spotify’ın bu rakamı sıfıra çekmek istediğini söyledi.

Apple açıklamasında “Bunun ne demek olduğu konusunda açık olalım. Apple, kulanıcıları ile Spotify’ı bir araya getiriyor. Biz, kullanıcıların uygulamalarını indirdikleri ve güncelledikleri bir platform sunuyoruz. Çok önemli yazılım geliştirme araçlarımızı Spotify’ın uygulama geliştirmesine sunuyoruz. Ve kullanıcıların güvenle uygulama içi satın alım yaptıkları güvenli bir ödeme sistemi -ki altından kolay kalkılan bir iş değildir. Spotify bütün bu faydaları korumayı ama gelirin %100’ünü almayı istiyor.

Spotify, App Store ekosistemi olmasaydı bugün olduğu uygulama olamazdı ama şimdi büyüklüğünü koz olarak kullanarak, bu ekosistemin gelecek nesil uygulama girişimcileri için sağlıklı kalmasına katkıda bulunmaktan kaçınıyor. Bunun yanlış olduğunu düşünüyoruz.”

Apple ayrıca Spotify’ın Apple Watch’a yönelik suçlamalarını da sürpriz olarak gördüğünü belirtirken, uygulamanın Eylül 2018’de “diğer bütün uygulamalar gibi aynı süreçte ve aynı hızda incelendiğini” söylüyor. Spotify’ın bu uygulaması Kasım 2018’de yayınlanmıştı. Spotify ise Apple’ın üçüncü parti geliştiricilere izin verdiğinin ötesinde bir WatchOS uygulaması yapmak istediğini söylemişti.

Apple bu açıklamasında daha çok kendi şirket politikaları üzerinde durdu ve Spotify’ın şikayetlerinin hiçbirine net bir cevap vermedi. Örneğin Spotify hizmeti neden bu ücretlendirmeye dahil edilirken Uber gibi fiziksel servislerin bu ücretlendirmeye dahil edilmediği sorusu cevabını bulmuyor. Spotify, uygulama içi ödeme sistemini kendisi kontrol etmek istiyor.

Bugün yapılan açıklama, iki firma arasındaki ateşli tartışmaya adeta benzin dökmüş oldu.

Kaynak : https://www.theverge.com/2019/3/15/18266892/apple-spotify-addressing-claims-press-release
27
5
4
3
0
Emoji İle Tepki Ver
27
5
4
3
0