FBI, Apple’ın iCloud’u Uçtan Uca Şifrelemesinden Memnun Değil: "iPhone Suçlu Telefonu Olacak"

29
7
3
1
0
Apple'ın dün duyurduğu iCloud'a gelecek olan uçtan uca şifreleme özelliği, FBI'ın moralini bozdu. FBI yetkilileri, Apple'ın potansiyel suçluları koruduğunu iddia etti.

Federal Soruşturma Bürosu yani kısaca FBI, 2019 yılından beri sürekli olarak Apple’a baskı yapıyordu. Bu baskının nedeni ise Apple’ın iPhone ve iPad’leri FBI’ın kırmasına izin vermemesiydi. Apple yetkilileri servislerinde kullandıkları her telefonun kilidini açabilen servis anahtarlarını sır gibi saklıyor ve bu verileri FBI ile paylaşmayı reddediyordu.

Ancak konu FBI olunca Apple bile bazı konularda taviz vermek zorunda kalıyordu. Hatırlarsanız 2020 yılında Apple, iCloud’u uçtan uca şifreleme fikrinden 2018 yılında FBI yüzünden vazgeçtiğini açıklamıştı. Ancak dün Apple yetkilileri iCloud yedeklerine ve tüm iCloud verilerine uçtan uca şifreleme geleceğini açıkladı.

FBI iPhone’un artık bi suçlu telefonu olacağını belirtiyor

FBI yetkilileri yaptıkları açıklamada bir telefonun tamamen uçtan uca şifreleme ile korunmasının kabul edilemez olduğunu belirtiyor. ABD’de genellikle suçluların telefonları aracılığıyla uyuşturucu kartelleri ve terör hücrelerini tespit etme konusunda uzmanlaşan FBI yetkililerinin tamamen şifrelenmiş bir cihazdan hiçbir bilgi alamayacağı ve bu nedenle iPhone’un bir suçlu ya da terörist telefonu olacağı belirtiliyor. Her ne kadar siber güvenlik çağında yaşıyor olsak da şirketlerin konun koruyucularına kolaylık sağlaması gerektiğini savunan yetkililer, Apple’ı “potansiyel suçluları korumakla” itham ediyor.

Öte yandan Apple ise FBI’ın elinde somut deliller olması halinde yakalanan suçluların telefonlarının kilidini açabileceğini ancak kesinlikle uçtan uca şifreleme anahtarlarını ya da cihaz kilidi anahtarlarını yetkililere veremeyeceğini belirtiyor. Ayrıca isimsiz Apple çalışanlarının sızdırdığı bazı bilgilere göre FBI yetkilileri Apple ile uzlaşmaya çalışıyor ancak Apple yetkilileri bu teklife sıcak bakmıyor.

Kimi kullanıcılar bunu “Teknoloji şirketlerinin kendilerini kanundan üstün görmesi” olarak adlandırırken kimi kullanıcılar ise durumu “Kullanıcılarının verilerini korumaya çalışan bir firma” olarak yorumluyor. Peki sizce Apple, FBI’ın bu verilere ulaşabilmesine izin vermeli mi?

Kaynak : https://9to5mac.com/2022/12/08/fbi-apple-end-to-end-encryption/
29
7
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
29
7
3
1
0