Apple, "Irkçılık Yapıyor" İddiaları Üzerine iPhone 14'ün Tanıtım Şarkısını Değiştirdi

11
3
2
0
0
Apple'ın iPhone 14 tanıtımında kullandığı "Biggest" isimli şarkı, ırkçılık iddiaları nedeniyle tanıtım materyallerinden kaldırıldı. Tanıtım videolarındaki sesi kaldıran Apple, bunu neden şimdi yaptığına ilişkin hiçbir açıklama yapmadı. Peki sorun neydi?

ABD merkezli teknoloji devi Apple, Eylül 2022'de gerçekleştirdiği bir etkinlikte iPhone 14 ailesini tanıtmıştı. Lansman kapsamında iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro Max isimli modellerle tanışma imkanı yakalamıştık.

Apple, iPhone 14'ün tanıtımı için Idris Elba'nın "Biggest" isimli şarkısını kullanmıştı. Bu tercih rastgele yapılmamıştı. Şirketin büyük ekranlı standart modeli iPhone 14 Plus için yapılan bir göndermeydi. Buraya kadar her şey olağandı. Ancak bazı tüketiciler, Apple'ı bu şarkı nedeniyle eleştirmeye başladılar. Zira şarkıda geçen "Biggest, biggest, biggest, biggest, biggest, it’s the biggest bounce of the summer" sözleri 'bazı' kullanıcılar tarafından yanlış anlaşıldı.

Apple'ın şarkı sözleri üzerinden ırkçılık yaptığı iddia edildi!

Apple lansmanı

*Apple'ın iPhone 14 lansmanından bir görüntü.

Tüketicilerin iddiasına göre şarkıda geçen "biggest" kelimesinin söyleniş şekli, olması gerekenden farklıydı. Bunun içine melodi de girdiğinde ortaya farklı bir durumun çıktığını savunan tüketiciler, Apple'ın siyahilere ırkçılık yaptığını iddia ettiler. Apple, tartışmalara dahil olmasa da sessiz sedasız önemli bir değişiklik gerçekleştirdi.

Apple şarkıya ait sözleri her yerden kaldırdı

Teknoloji devi, meselenin daha fazla uzamaması için videolarda düzenleme yoluna gitti. Yapılan çalışma ile şarkıya ait sözler, artık videolarda yer almıyor. Bunun yerine arka plana eklenmiş olan enstrümantal müzik mevcut. 

Apple'ın reklam filminin düzenlemeden sonraki halini aşağıdan izleyebilirsiniz

Irkçılık tartışmalarına neden olan şarkının orijinal halini hemen aşağıdan dinleyebilirsiniz

Kaynak : https://9to5mac.com/2022/11/28/apple-iphone-14-vocal-ad/
11
3
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
11
3
2
0
0