Apple'ın Çok Tartışılan 'Şeffaflık' Özelliği, Mobil Oyun Sektöründe Dengeleri Alt Üst Ediyor

110
11
5
3
1
Geçtiğimiz nisan ayında Uygulama Takip Şeffaflığı'nı hayata geçiren Apple, Facebook başta olmak üzere birçok şirketten ağır eleştiriler almaya başlamıştı. Apple'ın kullanıcılarının verilerini korumaya yönelik attığı bu adımdan etkilenen bir diğer isim, mobil oyun sektörü oldu.

Apple, iOS 14.5 güncellemesiyle birlikte Uygulama Takip Şeffaflığı politikasını hayata geçirdi. Kullanıcıların verilerini korumaya yönelik en güçlü adımlardan birini atan Apple'ın bu hareketi, Instagram'a da sahip olan Facebook'un reklam konusundaki dengelerini epey değiştirmiş, Facebook bu konu yüzünden Apple'a suçlamalarda bulunmuştu.

Gizlilik konusunda en bilinçli telefon markalarından biri haline gelen Apple'ın hayata geçirdiği bu özellik, yavaş yavaş mobil oyun sektörünü de vurmaya başladı. Tek bir dokunuş ile verilerin paylaşmasını engelleyen kullanıcılar yüzünden çoğu mobil oyun, kullanıcılara nasıl kişisel reklam sunabilecekleri üzerine yeni yollar aramaya başladı.

Değişimden ilk etkilenen isim Facebook olmuştu

ios 14.5

Nisan ayında iOS 14.5 güncellemesiyle birlikte Uygulama Takip Şeffaflığı'nı kullanıcılara sunan Apple'ın en büyük amacı, kullanıcıları kişisel verilerinin nasıl kullanıldığı konusunda daha bilinçli bir hale getirmek ve uygulamaların da veri kullanımı konusunda daha şeffaf olmalarını sağlamaktı. Bu güncellemeyle birlikte iPhone kullanıcıları, son derece basit bir şekilde hangi uygulamanın hangi verileri kullanabildiğini kontrol edebilir hale geldi.

Hatırlayacak olursanız bu özellikten en çok etkilenen isim, Facebook olmuştu. Instagram ve Facebook gibi dünya çapında milyonlarca kullanıcıya sahip sosyal medya platformları, Apple'ı adil olmamakla suçlamış ve bu özellik yüzünden reklam gelirlerinin önemli ölçüde düştüğünü açıklamıştı. Hatta ABD merkezli şirket, kullanıcılarına platformu ücretsiz kullanmaya devam edebilmek için takip izni vermeleri konusunda çağrıda bulunmuştu.

Oyun sektörü, Apple'ın yeni politikası yüzünden reklamlardan gelir elde edemez hale geldi

uygulama içi satın alma

Sosyal medya platformlarından sonra Apple'ın yeni gizlilik politikasından etkilenen bir diğer isim, oyun sektörü oldu. Bugüne kadar kullanıcılardan aldıkları verilerle kişisel reklam sunarak hedefi 12'den tutturmaya çalışan oyun geliştiricileri, takip izni vermeyen kullanıcılara nasıl reklam göstermesi gerektiğini bilemez hale geldi ve bu yüzden de uygulamadan elde ettiği gelirler, tıpkı Facebook'da olduğu gibi düşüşe geçti.

Kişisel reklam sunamadıkları için daha geniş hacimli reklamlardan yararlanmak isteyen şirketler, bu sefer de kullanıcıları çok fazla reklama boğdukları için eleştiri aldı. Bu da işe yaramayınca hedef, oyunlara uygulama içi satın ama özelliği entegre etmek oldu ancak bu da App Store'de yer alan çoğu oyunun pay-to-win olacağı endişesini de beraberinde getirdi. 

Şimdilik Fortnite, Call of Duty: Mobile ve PUBG gibi birçok oyun, uygulama içi satın almanın yanında "savaş bileti" gibi özelliklere de yer vererek Apple yüzünden kaybettikleri parayı toparlamaya çalışıyorlar. Ancak sadece 3 aylık olmasına rağmen tüm uygulama sektörünü derinden etkileyen bu gizlilik politikasının ileride uygulamalar için daha fazla zorluk çıkarması bekleniyor.

Kaynak : https://www.phonearena.com/news/apples-idfa-changes-are-already-changing-game-design-and-monetization_id133742
110
11
5
3
1
Emoji İle Tepki Ver
110
11
5
3
1