Apple vs Facebook: İki Şirket Gizlilik Konusunda Birbirine Girdi

47
6
2
2
0
Geçtiğimiz günlerde Facebook, Apple'ı yeni gizlilik gereksinimleri konusunda suçlamıştı. Suçlamanın sebebi iOS 14.3 ile gelen gizlilik gereksinimlerinin haksız rekabete yol açmasıydı. Facebook'un bu açıklamalarının ardından Apple'dan da cevap geldi. İki şirketin birbiriyle atışmasına en başından göz atıyoruz.

Dünyanın en çok kullanılan anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp'ın sahibi olan Facebook, uygulama için yepyeni bir güncelleme yayınlayacağını ve bu sürümle birlikte gizlilik politikalarında da değişiklikler yapacağını açıklamıştı. Şirketin yaptığı açıklamalarda kullanıcılara kurallara uymaya zorunlu tutacağı da belirtilen WhatsApp'ın sahibi Facebook, daha sonrasında başka bir şirketi gizlilik gereksinimleri nedeniyle protesto etti.

Facebook'un protesto ettiği şirket Apple'dan başkası değildi. Apple, geçtiğimiz haftalarda App Store'un gizlilik politikalarında bazı değişiklikler yapmıştı. Bu değişiklikler, mağazada yayınlanan tüm uygulamaların kullanıcılara karşı daha açık ve net olmasını adeta zorunlu tutuyordu. Geliştiricileri hangi kullanıcı verilerinin toplandığını, bunların nasıl ve nerede kullanılacağını açıklamak zorunda bırakan Apple'a Facebook tarafından suçlama yapıldı.

"Apple'ın yeni gizlilik politikası haksız rekabet yaratıyor!"

Mark Zuckerberg facebook

Facebook, önce WhatsApp üzerinden bu sorunlarını dile getirse de daha sonra kendi sosyal medya gücünü kullanarak çeşitli reklamlar ve bildiriler yayınladı. Yayınlanan bildirilere göz atıldığında Facebook'un amacının küçük işletmeleri savunmak ve haksız rekabeti önlemek olduğu görülüyordu. Adı skandallara karışmış olan Facebook'un böyle bir çıkış yapması kimileri tarafından mantıklı görülmese de aslında şirketin haklı sebepleri de var gibi.

Facebook'un açıklamalarına göre App Store üzerinden indirilmesi gereken tüm uygulamalar için geçerli olan bu gereksinimler iMessage gibi sonradan indirilmeye ihtiyaç duyulmayan uygulamalarda geçerli değildi. Yani Facebook'a göre Apple, başka uygulamaların kullanıcılara karşı çok net olmasını isterken kendi uygulamasını bu olaya dahil etmiyordu. Facebook, "Apple, App Store üzerindeki kontrolünü kullanarak küçük işletmeler ve geliştiricileri de zarara sokuyor ve haksız rekabet yaratıyor. Onlar bunun gizlilik hakkında olduğunu söylüyor ancak asıl amaç kar etmek" açıklamasını yaptı.

"Kendimizi değil, kullanıcılarımızı düşünüyoruz"

Tim Cook apple

Facebook, yaptığı açıklamalarda küçük işletmelerin yanında olduklarını belirtmişti. Apple'dan ise Facebook'a karşı adeta tokat gibi bir cevap geldi: Kullanıcılarımızın yanındayız. Apple sözcüsü, "Kullanıcılar hangi verilerinin ne zaman toplandığını ve diğer uygulamalar ile internet sitelerine paylaşılıp paylaşılmadığını bilme yetkisine sahip olmalı. Bunun yanı sıra kullanıcılar, kişisel verilerini paylaşıp paylaşmama hakkına da sahip olmalı" açıklamalarında bulunarak yalnızca kullanıcılarını düşündüklerini belirtti.

Bunun yanı sıra Apple, açıklamalarında Facebook'a karşı iğneleyici bazı sözlerde de bulundu. Şirket, "iOS 14'te yaptığımız bu yenilik, Facebook'un kullanıcı verilerini takip etme, toplama ve hedeflenmiş reklamlar gösterme gibi faaliyetlerini engellemesini gerektirmiyor. Yapılması gereken tek şey, bunun seçeneğinin kullanıcıya verilmesi" açıklamasında bulundu.

Apple, aynı zamanda küçük işletme ve geliştiricileri zarara soktuklarını da reddetti. Apple sözcüsü, şirketin kasım ayında yaptığı açıklamayı tekrar hatırlattı. Apple, küçük geliştiriciler için App Store ödeme ücretlerini yüzde 30'dan yüzde 15'e kadar düşürdüğünü açıklamıştı.  

47
6
2
2
0
Emoji İle Tepki Ver
47
6
2
2
0