Asansör Kapılarında Gördüğümüz Bu Delikler Aslında Ne İşe Yarıyor?

14
2
0
0
0
Asansör kapılarının herhangi bir yerinde küçük bir delik gördünüz mü? İşte bu deliklerin aslında zor durumlarda hayat kurtarabilecek bir amacı var. Bugün sizlere asansör kapılarındaki deliklerin ne işe yaradığını açıklayacağız.

Bir noktadan başka bir noktaya gitmenin en hızlı yollarından biri olan asansörler, bizleri dikey düzlemde taşımaya yarar. Özellikle 5 kattan fazla hemen hemen tüm binada bulunan asansörler hiç üretilmeseydi muhtemelen devasa gökdelenler de olmayacaktı. Çünkü hiçbir insan işten gelip 100 kat boyunca merdiven çıkmak istemez.

Bugün sizlere hayatımızın bu kadar içine girmiş asansörlerde aslında herkesin gördüğü ama muhtemelen kimsenin çok da dikkat etmediği bir şeyden bahsedeceğiz. Daha önce asansör kapılarının üzerinde küçük bir delik olduğunu gördünüz mü? Peki bu deliğin ne işe yaradığını hiç düşündünüz mü? İçerideki yolcuları gözlemek için bu delikler olmuş olamaz değil mi? Hadi gelin asansör kapılarında yer alan bu deliklerin ne işe yarayacağına bakalım.

Asansör kapılarındaki deliklerin asıl amacı ne?

asansör delik

Genelde 5 kuruşluk madeni paradan bile daha küçük olan bu delikler aslında kapıların anahtar deliği. Sadece onaylı uzmanların elinde bulunan bir anahtarla açılabilen asansör kapıları, özellikle bir sıkışma veya elektrik kesintisi durumlarında buradaki deliğe yerleştirilen özel bir anahtarla açılıyor ve içerideki kişiler uzman ekiplerce kurtarılıyor.

Asansöre hızlı erişilmesi gerektiğinde bu deliğe başvuruluyor.

asansör

Asansör çeşitli bir sebeple durursa ve ortada acil bir durum yoksa bakım personeli ve itfaiyeciler anahtar deliğine ihtiyaç duymadan süreci yürütür, ancak bazen yangın veya içerideki yolcunun panik atak geçirmesi gibi etkenler sonucu kapının daha hızlı açılması gerektiğinde yalnızca onaylı personelin erişebileceği ve güvenli bir yerde tutulan asansör boşluğu kapısı açma anahtarı kullanılıyor. Bu anahtar aynı zamanda binanın yöneticisine de verilebilir ve acil durumlarda uzman ekipler anahtarı doğrudan yöneticiden elde edebilirler.

Bu delikler her asansör kapısında bulunmayabilir.

asansör

Bu delikler pek çok açıdan hayat kurtarıyor olsa da her asansör kapısında yer almayabiliyor. Tek bir kapıda bile bulunması asansör boşluğuna kolaylıkla ulaşılmasını sağlıyor. Elbette asansörün yapısına göre bazı binaların asansörlerinde bu delik bulunmayabiliyor. Aynı zamanda bazı üreticiler, deliklerden oluşabilecek güvenlik açığı nedeniyle asansör kapılarına daha farklı çözümler getirebiliyorlar.

Bugün sizlere asansör kapılarında bulunan küçük deliğin aslında ne işe yaradığını açıkladık. Bu tarz içeriklerin devamının gelmesini istiyorsanız bizlere yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.

Kaynaklar: Knowledge Stew, Slate, Reddit

14
2
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
14
2
0
0
0