Avrupa Birliği, Devasa Bir Biyometrik Veri Tabanı Oluşturma Projesini Oylamaya Sundu

11
9
3
0
0
Görünüşe bakılırsa Avrupa Birliği, denetim ve kontrol mekanizmalarını elinden geldiğince sıkı tutmayı amaçlıyor. AB, biyometrik veri tabanı kurulması için çalışmalarını başlattı.

Avrupa Birliği Parlamentosu, biyometrik verilerin saklanacağı ortak bir veri tabanı oluşturulması ve kullanılması teklifini oylamaya açtı. Teklif sunulurken yeni sistem sayesinde teröristleri, suçluları ve yasa dışı göçmenleri tespit etmenin kolaylaşacağı belirtildi.

Common Identity Repository (CIR) adı verilen bu veritabanı, AB’nin var olan sistemlerini bir araya getirecek ve seyahatten sınır güvenliğine her alanda kullanılacak. Şu anda bu sistemler bir arada pek çalışmıyor, yeni uygulamayla birlikte hepsi ortak bir noktaya bağlanmış olacak.

Yeni sistemde, büyük kısmı AB vatandaşı olan yaklaşık 350 milyon insanın bilgileri bir araya getirilecek. Bu kişilerin pasaport numaraları ve doğum tarihleri de sistemde yer alacak.

Yeni sistemle birlikte ayrıca güvenlik görevlileri biyometrik bilgileri çapraz olarak inceleyebilecek, bilgiyi farklı veri tabanlarında sorgulayabilecek ve farklı veri tabanlarında farklı isimlerle kayıt olan kişileri işaretleyebilecek.

Avrupa Parlamentosu’ndan yapılan açıklamada, yeni bilgi sisteminin güvenlik, sınır ve göç kontrolünde kullanılan sistemlerin birbirleri arasında çalışabilmesini sağlayacağı söylendi. Yani bir ülkenin yetkilileri, başka bir ülkenin veri tabanında yer alan bilgilere erişebilecek.

Oylama iki kısımda gerçekleştirildi. İlk oylama, sınır kontrol ve vize veri tabanlarının ortak kullanımı için yapıldı. 511’e 123 oyla bu sistem kabul edildi (9 çekimser). Diğer oylama ise kolluk kuvvetleri, yargı, göç ve sığınma ile ilişkili konulara yönelik olarak yapıldı. Bu teklif de 510’a 130 oy çokluğuyla kabul edildi.

AB Parlamentosu bu kanunları desteklese de uygulamaya yönelik eleştiriler, ‘Orwellyan’ olmakla eleştirildi. Yeni sistemin bir çeşit ‘Büyük Kardeş’ gözcü sistemi kuracağı iddia edildi.

Kaynak : https://www.businessinsider.com/eu-votes-to-create-an-enormous-biometric-database-2019-4
11
9
3
0
0
Emoji İle Tepki Ver
11
9
3
0
0