Bilim İnsanları, Droneların Susturucusu Olacak Esnek ve Ses Geçirmez Malzeme Üretti

10
5
1
1
0
Teorik olarak bu malzemenin bulunuşu çevremizdeki gürültü çıkaran birçok şeyi sessizleştirebilir, hatta buna küçük makineler de dahil.

Boston Üniversitesi araştırmacılarından oluşan bir ekip, içinden havanın geçmesine olanak sağlayacak şekilde geliştirdikleri meta-metaryel sayesinde, gelecekte fanların ve droneların sessizleştirilebileceğini umuyor.

Normal yollarla gürültüyü ortadan kaldırmanın püf noktası ses kaynağı etrafına kalın, ağır duvarlar örmektir. Sabit ve büyük kütleleli yapılarda bu teknik işe yarasa da hafif ve hareketli nesneleri etrafına kalın duvarlar örerek susturmak mümkün değil. Droneların düzgün çalışması için sürekli olarak hava akımına ihtiyacı var.

Ancak, Boston Üniversitesi ekibi farklı bir fikir bulmayı başardı. Ekip, aranan çözümü kapsamlı bilgisayar simülasyonları ile gürültünün çoğunu kaynağına geri yansıtmak için tam olarak hangi şekle sahip olması gerektiği ve tam olarak hangi yere yerleştirilmesi gerektiği belirlenebilen ve çeşitli şekillerde kalıplanabilen yeni bir polimer malzeme sayesinde buldu.

Üniversitenin YouTube kanalına yüklenen bir videoda, içinde yüksek sesle çalışan bir hoparlör bulunan plastik bir tüpün ucuna halka şeklindeki ilk prototip yerleştiriliyor. Deney susturucusu çıkarıldığında, ses aniden fark edilir ölçüde daha yüksek hale geliyor. Bu çözüm şu an için sadece bir prototip olsa da nesneyi hem sessizleştirmesi, hem de hava akımına müsaade etmesi bakımından devrim niteliğinde.

Bilim insanları, "Ses, havadaki çok küçük titreşimlerden kaynaklanıyor. Bu yüzden amacımız, bu küçük titreşimleri susturmak. Bir yapının iç kısmının hava almasını istiyorsak, bu hava alacak kısmın sesin geçtiği yol olarak da kullanılacağını aklımızda unutmamamız gerekiyor.” diyor.

Halka şeklindeki susturucu materyalin tek bir frekansta mı yoksa geniş bir frekans aralığında mı çalıştığı henüz belli değil. Bununla birlikte bilim insanları, bahsi geçen maddenin, gelen havanın içinden geçmesine olanak verecek şekilde ses yalıtımı sağlayan duvarlar oluşturmak için her tür çeşitli şekillerde kalıplanabileceğinin altını çiziyor.

Bilim insanları, aşağıya doğru yayılan gürültüyü iptal etmek için halka şeklinde bir susturucunun makinenin rotorlarının altına yerleştirilebileceğine inanıyor. 

Haberimizde sözü geçen videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.

Kaynak : https://sputniknews.com/science/201903141073212401-sound-cancelling-metamaterial/
10
5
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
10
5
1
1
0