Bilim İnsanları, Üç Cinsiyete Sahip Bir Alg Türü Keşfetti

38
5
4
3
0
Binlerce türe ev sahipliği yapan alg familyasının farklı şekillerde üreyebildikleri bilinmekteydi. Japon bilim insanlarının yeni keşfi, alglerin üç farklı cinsiyete sahip bir türünü ortaya koydu.

İnsan ve hayvan yaşamlarının evrilmesine, birkaç yüz milyon yıl önce yaşanan bir alg patlamasının yol açtığı düşünülüyor ve evrimsel açıdan alglerle aramızda yaklaşık bir buçuk milyar yıl var. Japon araştırma ekiplerine göre algler, cinsiyet sistemlerinin nasıl işlediğini, yani erkek ve dişi cinsiyetlerinin en başta nasıl evrildiğini anlamamıza yardımcı olabilir.

Tokyo Üniversitesi’nden ve başka Japon üniversitelerinden araştırmacılar, Pleodorina starrii adında bir yeşil alg türünün üç ayrı cinsiyeti olduğunu keşfettiler. Erkek, dişi ve biseksüel cinsiyetlerine sahip olan bu tür, üç cinsiyetli ilk alg olarak literatürde yerini aldı.

İkiden fazla cinsiyet doğada pek nadir olmayabilir:

algler

Tokyo Üniversitesi’nde görev yapan Biyolog Hisayoshi Nozaki, yeni keşifle ilgili “Üç cinsiyetli türler bulmak çok nadir bir olay; ama doğal şartlarda bunun o kadar da nadir olmayabileceğini düşünüyorum. dedi.

Pleodorina starrii adlı yeni keşfedilen bu haploid alg türünde hem erkek hem de dişi üreme hücreleri mevcut. Araştırma ekibi, bu durumu tamamen P. starrii’ye özel olarak “yeni haploit çiftleşeme sistemi” olarak tanımlıyorlar.

P. starrii, aynı cinsiyete ait hücrelerden oluşan 32 veya 64 adet vejetatif koloni oluşturuyor, insanlara benzer küçük hareketli (erkek) ve büyük hareketsiz (dişi) cinsiyet hücrelerini taşıyor. Erkek cinsiyet hücreleri, bağlanacak bir dişi koloni bulmak için sperm paketleri içinde çevreye yayılıyor.

Biseksüel olan P. starri'de her ikisi de mevcut; böylece erkek veya dişi koloniler oluşturabiliyor ve hem erkek alglerle, hem dişi alglerle hem de başka bir biseksüel algle çiftleşebiliyor.

haploid diploid

Algler çok spesifik bir bilimsel sınıflandırmaya dahil değiller; enerji elde etmek için fotosentez kullanan farklı ökaryotik yaratıklardan oluşan büyük bir koleksiyonu oluşturuyorlar. Pek çok bitki özelliğinden yoksun oldukları için ne bitki; ne bakteri (siyanobakterilere bazen mavi-yeşil algler denmesine rağmen) ne de mantar olarak adlandırılabiliyorlar.

Çeşitli bir grubu oluşturduğu için çok farklı şekilde çoğalabilen algler genellikle yaşam döngüsü aşamasına bağlı olarak cinsel olmayan (kendilerini klonlayarak) veya cinsel yolla (bir partnerle) çoğalabilmekte. Bu çoğalma haploit (tek dizi kromozomla) veya diploid (çift dizi kromozomla) olarak gerçekleşebiliyor.

Nozaki, Tokyo’nun dış bölgelerinde bulunan Sagami Nehri’nden 30 yıldır alg numuneleri toplamakta ve yapılan bu çalışmada, 2007 ve 2013 yılları arasında göllerden ve bahsi geçen nehirden toplanan numuneler kullanılmış.

 
Kaynak : https://www.sciencealert.com/scientists-have-discovered-the-first-algae-to-have-three-distinct-sexes
38
5
4
3
0
Emoji İle Tepki Ver
38
5
4
3
0