Öğrenince Keşke Bende de Olsa Diyeceğiniz Sıra Dışı Özelliklere Sahip 8 Hayvan

167
16
14
9
8
Hayvanların dünyası gerçekten çok acayip. Zorlu yaşam koşullarında hayatta kalmak için geliştirdikleri özellikler yalnızca çizgi roman kahramanlarında karşılaşacağımız türden. Üstelik bu hayvanlar her yerde hatta aramızda yaşıyorlar. Sıra dışı özelliklere sahip hayvanlar listemizdeki canlılara inanmakta zorlanacaksınız.

İnsanın evrimsel sürecini biliyoruz. Bugünkü halimize gelmemiz binlerce yıl sürdü. Ancak yalnızca biz değil, hayvanlar da evrimleşti ve var oldukları doğa şartlarında hayatta kalabilmek için sıra dışı özellikler geliştirdiler. Sıra dışı özelliklere sahip hayvanlar tıpkı birer süper kahraman gibiler. Tek farkları sıra dışı özelliklere sahip hayvanlar başkalarını kurtarmıyor, yalnızca hayatta kalmaya çalışıyorlar. 

Sıra dışı özelliklere sahip hayvanlar arasında ölümsüz olanlardan tutun, kış aylarında tamamen donabilenlere kadar kimler kimler var. Basit gibi görünen bu canlıların, bu kadar güçlü savunma mekanizmaları ve hayatta kalma becerileri kazanmış olmaları gerçekten şaşırtıcı. Sıra dışı özelliklere sahip hayvanlar listemize tüm garip canlıları alma şansımız olmadı ancak okuduklarınız bile sizi şoke etmeye yetecek.

Sıra dışı özelliklere sahip hayvanlar:

  • Ölümsüz denizanası
  • Zehirli gazlar yayan kırkayak
  • Sıvılaşan deniz hıyarı
  • Medyum köpekler
  • Tamamen donabilen kurbağa
  • Ultrason dalgalarına sahip yunuslar
  • Isı sensörü ile avlanan yılan
  • Sıcak su püskürten karides

Ölümsüz denizanası:

denizanası

Okyanusların gizemli derinliklerinde bilim insanları tarafından Turritopsis nutricula olarak adlandırılan bir denizanası türü yaşıyor. Bu türün sahip olduğu özellik, çiftleştikten sonra yeniden yavru formuna dönebilmesidir. Yani çiftleşmek için uygun yetişkin çağına geldikten sonra üreme görevini yapıyor ve yeniden bir bebek haline geliyor.

Bu form değiştirme özelliğini sonsuz kez tekrar edebilmesi nedeniyle bilim insanları bu canlının ölümsüz olabileceğini söylüyorlar. Şöyle düşünelim, 20 yaşına gelen bir insanın çocuk yaptıktan sonra yeniden 10 yaşına dönmesi ve bu sürecin tekrar tekrar yaşanması demek, tam anlamıyla ölümsüzlük değil de nedir?

Zehirli gazlar yayan kırkayak:

kırkayak

Sıra dışı özelliklere sahip hayvanlar bu özelliklere eğlenmek için sahip olmadılar. Bu özellikler savunma mekanizması olarak ya da hayatta kalma becerisi olarak kazanılmıştır. Ejderha kırkayak türü de düşmanlarından kaçmak için gaz salgılama becerisi kazanmıştır.

Ejderha kırkayak türü herhangi tehdit hissettiği zaman hidrojen siyanür bileşeninden oluşan zehirli bir gaz yayar. Laos bölgesindeki sulak, bataklık alanlarda yaşayan bu kırkayak türünün saldığı gaz son derece zehirlidir ve soluyan her canlıyı öldürme gücüne sahiptir.

Sıvılaşan deniz hıyarı:

deniz hıyarı

Denizlerin gizemli canlılarından biri de deniz hıyarıdır. Adından da anlaşılacağı üzere salatalık sebzesine benzemekte ve görünürde öylece durmaktadır. Ancak bu basit gibi görünen canlının sıra dışı bir özelliği var; kendini tamamen sıvılaştırarak bir su birikintisi gibi görünebiliyor.

Bilim insanları, deniz hıyarının bu özelliği geliştirmesinin nedeninin tehlikelerden korunmak olduğunu düşünüyor. Deniz hıyarının diğer bir özelliği ise iç organlarını dışarı atabilmesi. Gerektiği zaman tüm iç organlarını dışarı çıkarıyor ve zaman içinde kendini yenileyerek tüm organları yeniden oluşturuyor. 

Medyum köpekler:

köpek

Köpekler binlerce yıldır bizimle iç içe yaşamalarına rağmen bu insan dostu canlıları hala tam olarak keşfedebilmiş değiliz. Bilim insanları, köpekleri ne kadar incelerlerse o kadar sıra dışı özellikle karşılaşıyorlar. Bunlardan biri de, bilimsel olarak kesin bir ispatı olmamakla birlikte medyumluk becerisidir.

Köpek besleyenler bilirler. Geliş saatinizi, mama saatini, tuvalet saatini köpekler bilirler. Aynı zamanda depremleri daha olmadan hissetmeleri, kötü insanları ortada hiçbir belirti yokken tanımaları ve özellikle küçük çocukları tehlikelerden korumaları nedeniyle köpeklerin medyum diyebileceğimiz kadar güçlü önsezilere sahip oldukları düşünülüyor.

Tamamen donabilen kurbağa:

kurbağa

Kış uykusuna yatan hayvanları hepimiz biliyoruz. Kış uykusuna yatan hayvanlar, kış aylarının olumsuz etkilerinden korunmak için bol bol yemek yer ve kendilerini güvenli bir yere yerleştirerek bütün kışı uyuyarak geçirirler. Kuzey Amerika bölgesinde yaşayan ağaç kurbağası ise kış şartlarıyla biraz farklı bir şekilde mücadele ediyor.

Ağaç kurbağası, kış mevsimi geldiği zaman kendine sakin bir yer buluyor ve vücudunda dolaşan tüm kanı tamamen donduruyor. Bütün kış boyunca tam bir ölü gibi yatan bu canlı, bahar gelip de havalar ısındığı zaman kanını eski haline getiriyor ve bu süreçten hiçbir zarar görmemiş bir şekilde hayatına devam ediyor. Gel de şaşırma.

Ultrason dalgalarına sahip yunuslar:

yunus

Yunus parkları ve hayvanat bahçeleri içinde yaşayan canlılar için zulüm verici birer hapishanedir. Gitmeyin ve desteklemeyin. Ancak buralarda yaşanan bazı olaylar, bu canlıları daha yakından tanımamızı sağlıyor. Örneğin yunuslar, hamile kadınlarla birlikte yüzmeyi daha çok seviyor gibi görünüyorlar.

Yunusların hamile kadınlarla yüzmeyi sevmesinin nedeni, birbirleriyle iletişim kurmak için kullandıkları ultrason dalgaları ile kadınların hamile olduğunu anlamaları ve içgüdüsel olarak yavruyu korumak istemeleridir. Pek çok hikayede yunus parkına giderek hamile olduğunu öğrenen kadınlar olduğunu biliyoruz.

Isı sensörü ile avlanan yılan:

yılan

1987 yapımı Predator filmindeki korkutucu yaratığın ısı sensörü yani kızılötesi ışınlar kullanarak nasıl avlandığını hatırlayın. Bu avlanma tekniği yalnızca filmin senaristlerinin kurguladığı bir teknik değil. Güney Amerika bölgesinde yaşayan boa yılanı tam olarak bu şekilde avlanıyor.

Boa yılanı, son derece güçlü ve tehlikeli bir türdür. Bu özellikler yetmezmiş gibi bir de ısı sensörü ile avlanma becerisi sayesinde gözün gözü görmediği gece karanlığında bile oldukça uzak mesafedeki avlarını hissedip yakalayabiliyor. Vahşi topraklarda uyumayan bir şeyler her zaman vardır. 

Sıcak su püskürten karides:

karides

Sıra dışı özelliklere sahip hayvanlar yalnızca savunma mekanizması olarak değil, avlanmak için de farklı özellikler geliştirirler. Nasıl ve neden olduğu bilinmiyor ancak tabanca karidesi olarak adlandırılan bir karides türü, binlerce derece sıcaklığa sahip öldürücü bir su püskürterek avlanıyor.

Tabanca karidesinin sahip olduğu tek sıra dışı özellik sıcak su püskürtmesi değil. Bu canlı aynı zamanda 200 desibelden daha yüksek bir ses çıkarabiliyor. Savunma mekanizması olarak geliştirilen bu sesi duyan avcılar, neredeyse ölecek kadar yoğun bir sersemlik yaşıyorlar.

Sıra dışı özelliklere sahip hayvanlar saymakla bitmese de en dikkat çekenlerden bazılarını listeledik ve sahip oldukları özelliklerden bahsettik. Binlerce yıldır burada yaşıyor olmamıza rağmen bugün bile hala yeni bilgiler öğrenebiliyor olmamız doğanın gerçek bir mucize olduğunun en büyük kanıtıdır. 

167
16
14
9
8
Emoji İle Tepki Ver
167
16
14
9
8