Bir Analiste Göre Elektrikli Araçlar, 2023 Yılında Benzinli Araçlarla Benzer Fiyatta Olacak

18
13
2
2
1
Geleceğe yönelik tahminleriyle bilinen analist Ray Wills, 2023 yılına kadar elektrikli araç fiyatlarının benzinli araçlara yaklaşacağını, 2026 yılında ise elektrikli araçların fazlasıyla yaygınlaşacağını belirtti. Birçok firmanın elektrikli araçlara yönelmesiyse bu iddiayı doğrular nitelikte oldu.

Tesla Model 3, Porsche Taycan ve Nissan Leaf gibi elektrikli araçlar kesinlikle geleceğin araçları arasında yer alıyor. Geleceğe dair tahminleriyle bilinen Ray Wills, bir röportajında elektrikli araçların 2023 yılında benzinli araçlarla benzer fiyatlara sahip olacağını belirtti.

Wills, birçok benzin istasyonunun zamanının geçeceğini, elektrikli araçların 2026 yılına kadar otomotiv sektörünü domine edeceğini belirtti. Bu iddia fazlasıyla güçlü olsa da olayları biraz daha somut bir çerçevede incelemekte fayda var.

Tesla Model 3 ve Porsche Taycan, sektörde çığır açan araçlar

araba

Tesla denince akla (Elon Musk'tan sonra) elektrikli araçlar geliyor. İnsanlar araçlarından yalnızca 'Tesla' şeklinde bahsediyor ve araçlarının neredeyse tüm özellikleri kolay bir şekilde anlaşılabiliyor. En çok satan Model 3 de dahil olmak üzere Tesla, ABD ve Avrupa'da araç satışlarında ciddi bir paya sahip. 2019 yılının ikinci çeyreğinde Tesla Model 3, yalnızca elektrikli araçların değil, aynı zamanda benzinli araçların satış sayılarını geçti.

Norveç'te de benzer bir durum söz konusu, Son çıkan bir habere göre Tesla Model 3, Norveç'te bulunan tüm araçların %12,4'ünü oluşturuyor. Dünyaca ünlü BMW 3 serisi bile Norveç'te Tesla'nın pazar payını geçemedi. Bu durumda Tesla'nın otomotiv sektörüne bir değişiklik getirdiği bile söylenebilir.

elektrikli araba

Dizel araçların büyüsüne kapılan Volkswagen benzeri üreticilerse milyarlarca euro yatırım yaparak elektrikli araçlar üzerine odaklanmış durumda. Bunun yanı sıra Porsche gibi markalarsa artık BMW ve Mercedes'i değil, Tesla'yı bir rakip olarak görüyor.

Porsche, uzun bir süre sonra markanın en çok beklenen aracı Porsche Taycan elektrikli aracı tanıtmayı hedefliyor. Porsche Taycan'ın özellikleriyse premium Tesla Model S'ye rakip olacağını belli ediyor.

Alman otomotiv devi aynı zamanda 100 bin dolar ila 120 bin dolar arasında bir fiyatla aracını çıkarmayı düşünüyor. Bu da Tesla Model S'nin 75 bin dolar ila 133 bin dolar arasındaki fiyatına bir rakip arabanın geleceğini gösteriyor.

Teknoloji yaygınlaştıkça elektrikli otomobillerin fiyatı da düşebilir

tesla

Kısaca bu konuya baktığımız zaman araç üreticilerinin elektrikli araçlar üzerine yoğunlaştıkları çok rahat bir şekilde görülüyor. Tüm bunların yanı sıra araçların çok ciddi bir şekilde geliştiğini belirtmekte de fayda var. Araçların menzillerinin gelişmesiyle birlikte araç kullanıcıları da benzinli araçlardan çok elektrikli araçları tercih etmeyi düşünüyor.

Tüm bu faktörler göz önünde bulundurulduğunda elektrikli araçların yakın gelecekte çok daha yaygın bir şekilde kullanılabileceği gibi bir çıkarım yapmak 'delice' sayılmayacaktır. Otomobil üreticilerinin bu alana eğilmesinin yanı sıra kullanıcıların elektrikli araçların avantajlarını keşfetmesiyle birlikte benzinli araçlar kullanılmayan bir teknoloji haline gelebilir. Bu durumda da elektrikli araçların daha fazla üretilmesi, haliyle rekabetçi bir ortamın oluşması bekleniyor.

Markaların daha fazla elektrikli aracı piyasaya sürmesiyle birlikte elektrikli araç fiyatları, benzinli araçların fiyatlarına kadar gerileyebilir. Farklı üreticilerin farklı modeller üretmesi, o zamana kadar elektrikli araç kavramının standartlaşmasıyla birlikte fiyatların birçok kullanıcı için normal seviyelere gelebileceğini söyleyebiliriz.

Kaynak : https://fossbytes.com/electric-cars-tesla-price-parity-affordable-petrol-cars-by-2023/
18
13
2
2
1
Emoji İle Tepki Ver
18
13
2
2
1