Boğaziçili Mühendislerin Tasarladığı Yerli Otomasyon Sistemi Teknofest'te Sergilendi

39
3
1
1
0
Boğaziçili mühendisler, 17 Eylül'de Atatürk Havalimanı'nda başlayan Teknofest’te geliştirdikleri akıllı otomasyon sistemi olarak da tanımlanan 'konveyör sistemi' projelerini sergiliyor.

Teknofest, havacılık, yapay zeka, otonom sistemler gibi daha birçok alanda yarışmalara ve tanıtımlara ev sahipliği yapmaya devam ediyor.

 Boğaziçi Üniversitesi mezunu Alican Acar ve Çelikhan Özkan kendilerinin tasarlayıp ürettikleri ve Dynosort adını verdikleri makineyi 10 ayda tamamladı. Proje Teknofest’te sergilenmeye devam ediyor.

Proje ekibinden makine mühendisi Alican Acar, "Buluşumuz akıllı bir konveyör sistemi. Mekanize tekerleklerden oluşan bir tabla, buna konveyör bantlar bağlanıyor ve üzerindeki kolilerin QR kodları ya da barkodları yukarıdaki kamera ile görüntü işleme teknikleriyle sınıfını ve pozisyon bilgisini anbean alıyoruz. Bunun üzerine kolileri gönderilmesi gereken istasyonlara kendi akıllı tekerlek tasarımımızla çok dar alanda maksimum parsel kontrolü amaçlayarak gönderiyoruz" diye konuştu.

Almanya’da da benzer bir sistem var

Almanya'da da bu sisteme benzer bir taşıyıcı bulunduğunu söyleyen Acar, "Ancak Almanların sisteminde tekerlek tipi farklı. Onların tekerlek tipi daha fazla alanı kontrol edebiliyor, ama daha fazla tekerlekle. Yani bizimki daha verimli oluyor. Ayrıca biz kamera kullandık, bu sayede maliyeti düşürebiliyoruz ve çok daha akıllı bir sistem haline geliyor" dedi.

Sistem havaalanlarında kullanılabilecek

havaalanı

Çelikhan Özkan ise teknik detaylar hakkında konuştu. Özkan, "Bizim özel tasarım tekerleklerimizi kullanarak tek eksende onu ileri veya geri döndürerek üzerinde eni 1 metre boyu 1,2 metre bir alana 4 adet orta ebat koli sığabiliyor ve bunları her yöne hareket ettirebiliyoruz. Baştan sona mekanik tasarımı, elektronik tasarımı ve yazılımını biz yaptık. Bu proje akıllı depo sistemine ihtiyacı olan her dağıtım merkezinde veya havaalanlarında kullanılabilecek. Çünkü biz bütün kolilere en üst düzey kontrolü sağlıyoruz. Kamera görüntü işleme sayesinde onların nerede ve hangi oryantasyonda olduklarını öğrenebiliyoruz. Onların hangi tip koli olduğunu öğrenebiliyoruz. Bu tarz konveyör sistemi olan fabrika veya dağıtım merkezlerinde kullanılabilecek bir proje. Bunu biz daha endüstri 4.0'a uygun olan depolara yerleştirmeyi düşünüyoruz. Depoların düzenini çok daha esnek hale getirebileceğiz" dedi.

Gençleri başarılarından dolayı tebrik ediyoruz. Umuyoruz ülkemizde böyle güzel haberler görmeye devam ederiz. Siz de düşüncelerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak : https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/bogazicili-muhendislerden-yerli-ve-akilli-otomasyon-sistemi/1587574#
39
3
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
39
3
1
1
0