BTK Başkanı, Yerli ve Milli Ürünlerde 5G’ye Geçiş Çağrısı Yaptı

35
23
16
2
1
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G (UUYM5G) Haberleşme Şebekesi Projesi 5. Çalıştayı’nda video konferans yöntemiyle açıklamalar yaptı.

Dünyanın birçok yerinde 5G sistemine geçiş aşamaları başladı. Hatta ülkelerin büyük bir çoğunluğu 5G uygulamalarını kullanıma soktu bile diyebiliriz. Ülkemizdeki 5G gelişmelerine baktığımızdaysa BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, HAVELSAN koordinasyonunda video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G (UUYM5G) Haberleşme Şebekesi Projesi 5. Çalıştayı’nda konuştu. 

“5G kritik öneme sahip”

5G

BTK Başkanı konuşmasında 5G’nin birçok sektörün odağına yerleşmesiyle birlikte, ülkelerin de haberleşme teknolojilerine bakışında stratejik değişiklikler yaşandığını açıkladı. 5G’nin şebeke ekipman tedariki, milli güvenlik ve kamu düzeni açısından kritik olabildiğini belirten Karagözoğlu, "Bu nedenle ülkeler arasında teknoloji savaşlarının başladığına şahitlik etmekteyiz. Dünyadaki bu gelişmeleri dikkate aldığımızda devletimizin 5G teknolojisine yerli ve milli şebeke ürünleriyle geçme stratejisinin ne kadar isabetli olduğunu görmekteyiz"  dedi. 

Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesine üye firmaların projelendirdiği ve TÜBİTAK desteğine sahip çalışmalar sayesinde 5G’ye geçiş için kritik öneme sahip ekipmanların geliştirildiğini belirterek, "Yerli, milli ürünlerle 5G'ye geçiş, milli güvenlik, ekonomik kalkınma ve dünya konjonktüründe ortaya çıkabilecek olumsuz gelişmeleri bertaraf etme açısından kritik derecede önemli. Biz de çalışmalarımızı bu bilinçle sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.

Proje çıktıları 2021’de kullanımda

5G

HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar da bir konuşma yaptı. Projenin 2 yıl önce başladığını dile getiren Nacar, çalışmanın çıktılarının ise önümüzdeki yıldan itibaren kullanıma alınmasını öngördüklerini belirtti.

Projeye bu yılın başında ULAK Haberleşme AŞ’nin de katıldığını not düşen Nacar, HAVELSAN’ın çekirdek şebeke sanallaştırma altyapısı ile görev kritik sistemler ve test entegrasyon gruplarında görev aldığını belirtti. Ayrıca 2020’den itibaren proje yürütücülüğünü üstlendiklerini de ifade etti.

Yapılan konuşmaların ardından, yerli ve milli olarak geliştirilen radyolink, 5G çekirdek şebeke, 5G baz istasyonu ve sanallaştırma platformlarının tanıtımları gerçekleştirildi. Ardından da milli 5G altyapısının kullanıldığı ilk arama gerçekleştirildi.

Kaynak : https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/btk-baskani-karagozoglu-yerli-milli-urunlerle-5gye-gecis-kritik-derecede-onemli/1919854#
35
23
16
2
1
Emoji İle Tepki Ver
35
23
16
2
1