Chrome, Tembel İndirme ile Veri Tasarrufunu Daha da Artırıyor

18
7
1
1
0
Tembel indirme özelliğindeki görsel indirme limitini aşağı çeken Google, Chrome mobil kullanıcılarına daha fazla veri tasarrufu sunuyor. Söz konusu özellik ile birlikte neredeyse yüzde 50 veri tasarrufu sağlamak mümkün.

Bugünlerde pek çoğumuz yüksek veri indirme hızlarına sahip olsak da dünyanın tamamı bu imkana sahip değil. Bu nedenle veri tasarrufu, boyutu her ne olursa olsun kullanıcılar için fazlasıyla önemli. Google, Chrome’un mobil sürümü için geçtiğimiz yıl kullanıma sunduğu ‘yerel tembel yükleme’ (Native Lazy Loading) ile web sitelerinde dolaşırken veri tasarrufu sağlamayı mümkün kılmıştı ve şimdi, bu özellik daha da veri cimrisi bir hale getiriliyor.

Normal şartlarda Google Chrome’un görselleri indirmek için 3.000 piksellik bir sınırı bulunuyor. Yani bir web sayfası açtığınızda en yukarıdan en aşağıya doğru 3.000 piksellik sınırın içinde kalan tüm görseller indiriliyor. Google’ın son güncellemesiyle birlikte ise bu sınır, 1.250 piksele düşürülüyor. Bir başka deyişle ekranınızda görünmeyen neredeyse hiçbir görsel tarayıcı tarafından indirilmiyor.

google chrome

Peki bu bize tam olarak ne kadar veri tasarrufu sağlıyor? Elbette ki bu durum tarayıcıyı kullanma sıklığınıza göre değişiyor ancak Google Mühendislik Müdürü Addy Osmani tarafından kaleme alınan blog yazısına göre Chrome, yeni sınır ile birlikte daha önce 160 Kb veri indirdiği bir sayfada artık 90 Kb veri indiriyor. Ancak bu, yalnızca sayfa ilk açıldığında geçerli. Tüm sayfayı görüntülediğinizde tabii olarak indirilen veri miktarı da aynı oluyor.

Osmani, 1.250 piksellik yeni sınırın yalnızca 3G gibi yavaş bağlantılar için geçerli olduğunu belirtiyor. daha yüksek bağlantı hızlarında ise sınır, 4.000 pikselden 2.500 piksele çekilmiş durumda. Eğer tarayıcınızı Chrome 79’a güncellediyseniz, değişiklikleri kullanmaya çoktan başlamışsınız demektir. Değişikliklerin sayfaların baştan sona görüntülendiği durumlarda büyük bir veri tasarrufu sağlamayacağını bir kez daha hatırlatalım.

18
7
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
18
7
1
1
0