Koronavirüs, 1 Senedir Terk Etmediği Hastanın Vücudunda 40 Kez Mutasyon Geçirdi

59
20
4
1
1
Rusya’da 1 yılı aşkın süredir COVID-19’dan dolayı hasta olan bir kadının üzerinde yapılan incelemeler, bilim insanlarını şoke etti. ‘Hasta S’ olarak adlandırılan kadının vücudunda 40 adet mutasyon izine rastlandı.

Uzun süredir COVID-19’la savaşan bir hastayı inceleyen bilim insanları, hayrete düşüren bir mutasyon vakasıyla karşılaştı. 1 yıldan uzun süredir virüsten dolayı hasta olan bir kadının vücudunu ev olarak sahiplenen COVID-19’un burada onlarca kez mutasyon geçirdiği öğrenildi.

Rusya’da doktorlar tarafından ‘Hasta S’ olarak anılan bir kadın, 2020’nin nisan ayında virüsü ilk kez kaptığından beri iyileşmedi. Hastayı inceleyen uzmanlar, COVID-19’un kadının vücudunda durmadan mutasyon geçirdiğini keşfetti. Talihsiz ‘Hasta S’in vücudunda 40 farklı varyant bulundu.

Virüs, tek vücutta 40 mutasyon geçirmiş:

covid-19

COVID-19’dan dolayı en uzun süre hasta olan kişi olarak kayıtlara geçen söz konusu kadın, yaklaşık 1 yıl 3 aydır hastalıkla mücadele ediyor. Salgının başından bu yana görülen en ilginç vaka olan ‘Hasta S’nin vücudu, uzmanların deyimiyle koronavirüs için adeta bir spor salonu görevi görüyor. Zira incelemelerden elde edilen bilgilere göre virüs, hastanın vücudunda 1 yılı aşkın süre boyunca sürekli olarak evrilmiş.

Yapılan incelemelerden sonra kadının vücudunda 40 mutasyona rastlandı. Bulgular karşısında şoke olan uzmanlar, “COVID-19, hastanın vücudunu bir spor salonu gibi kullanarak kendini daha fit ve sağlıklı hale getirmiş ve güçlenmiş. Virüs hızla mutasyona uğramaya da devam ediyor” ifadelerini kullandı. 

Ekibe dahil olan Profesör Georgii Bazykin, “Bu tür virüsler bulundukları vücutta çok kısa bir sürede mutasyona uğruyor ve bağışıklık sistemi düşük olan bireylere saldırıyorlar. Bu örnekte virüs hastanın bedenini bir spor salonu gibi kullandı. Virüs hayatta kalmak ve daha hızlı üremek için mutasyona uğradı. Antikorlardan kaçmak için yüzey proteinlerini değiştirdi” açıklamalarında bulundu. Araştırmaya dahil isimlerden Evgeniia Alekseeva ise virüsün neden olmayan bir antikora karşı yüzeyini değiştirdiğine anlam veremediğini ifade etti. Uzmanlar, yeni varyantların da bu şekilde oluşabileceğini söyledi.

Kaynak : https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/bilim-insanlari-sasti-covid-19-hasta-s-nin-vucudunda-40-mutasyon-gecirmis-6571915/
59
20
4
1
1
Emoji İle Tepki Ver
59
20
4
1
1