Koronavirüs Salgınının En Korkunç Senaryosu Açıklandı: Her 3 Kişiden 1’ini Öldürecek Kadar Ölümcül Varyant Ortaya Çıkabilir

35
7
2
2
1
İngiltere’de yürütülen bir araştırma, COVID-19’un geçirebileceği farklı değişim senaryolarını ele alarak bu senaryoların ne kadar olası olduğunu ve ne kadar riskli olduğunu değerlendirdi. Araştırmaya göre COVID-19’un sadece soğuk algınlığına neden olan virüslere dönüşmesi de, yakalanan her 3 kişiden 1’ini öldüren bir virüs haline gelmesi de gayet olası.

Dünyanın dört bir yanında sürdürülen aşılama çalışmaları sayesinde bir nebze kontrol altına alınan COVID-19 pandemisi, Delta varyantı sayesinde endişeleri tekrar eski seviyesine yaklaştırmıştı. Bu varyantın üstesinden nasıl geleceğiz, hangi aşı daha etkili derken yakın zamanda çok daha güçlü bir varyantın ortaya çıkabileceğine dair bir açıklama yapıldı.

İngiltere'de Acil Durumlar için Bilimsel Danışma Grubu (SAGE), COVID-19’un zamanla geçireceği değişimin gelebileceği boyutlara dair bir araştırma yayınladı. Çalışmada virüsün şu an var olan varyantlarının birleşip çok güçlü bir varyant meydana getirebileceği ihtimali olduğuna varıldı. Böyle bir varyant meydana gelirse virüse maruz kalan her 3 kişiden 1’inin hayatını kaybedebileceği bildirildi.

MERS kadar güçlü de olabilir, sadece soğuk algınlığı da yapabilir:

covid-19

Acil Durumlar için Bilimsel Danışma Grubu’nun ‘SARS-CoV-2'nin uzun vadeli değişimi’ başlıklı yeni araştırması, koronavirüsün geleceği hakkında olası senaryoları değerlendirdi. Çalışmada Alfa, Beta, Delta ve Gama gibi görece daha bulaşıcı ve ölümcül varyantların birleşerek bir ‘süper varyant’ meydana getirebileceği ihtimali de yer aldı. Bu ihtimal, virüsle ilgili en korkunç senaryo olarak değerlendirildi. En iyimser senaryonun ise virüsün soğuk algınlığına neden olan virüsler kadar etkisiz ve olağan hale gelmesi olduğu kaydedildi.

Çalışmada en kötü senaryonun gerçekleşmesi durumunda COVID-19’un %35’lik ölüm oranına sahip MERS virüsü kadar ölümcül hale gelebileceği ifade edildi. Eğer COVID-19 bu senaryoda bahsedilen şekilde değişim geçirirse şu anki aşıların virüsle savaşmada pek bir etkisi kalmayabilir. 

Eğer en iyimser senaryo gerçekleşirse de COVID-19, diğer insan korona virüsleri gibi soğuk algınlığına benzer rahatsızlıklara neden olacak. Virüsün bu hali, sadece yaşlılarda ve klinik anlamda korumasız olan kişilerde biraz daha sert semptomlara neden olabilecek. Uzmanlara göre en iyi senaryo da en kötü senaryo da gayet olası. 

Kaynak : https://www.ntv.com.tr/dunya/ingiltereden-super-varyant-uyarisi-her-uc-kisiden-biri-olebilir,vIkSbtsC-069VNeMT10h6Q
35
7
2
2
1
Emoji İle Tepki Ver
35
7
2
2
1