COVID-19 Sonrası Bir Hastalığın Çocuk Kalbine Ölümcül Zararlar Verebileceği Ortaya Çıktı

48
3
1
0
0
COVID-19'a yakalanan çocuklarda birkaç hafta sonra baş göstermeye başlayan MIS-C'nin kalbe ölümcül seviyede zarar verebileceği ortaya çıktı. Hastalığın uzun vadede ne seviyede etki göstereceği ise şimdilik bilinmiyor.

Geçtiğimiz günlerde The Lancet adlı bir akademik dergide yayınlanan araştırmaya göre COVID-19, çocuklarda çoklu sistem inflamasyon sendromuna (MIS-C) neden olabiliyor. Üstelik Texas Sağlık Bilimleri Merkezi Üniversitesi’nden Alvaro Moreira’ya göre MIS-C, asemptomatik vakalarda dahi virüs enfekte olduktan 3-4 hafta sonra ortaya çıkabiliyor.

Çocuklarda MIS-C ortaya çıkması için COVID-19’un bilindik üst solunum yolu semptomlarını göstermesine gerek olmadığını ifade eden Dr. Moreira, “Çocuklarda hiçbir semptom olmayabilir, kimse hasta olduklarını fark edemeyebilir ve birkaç hafta sonra vücutta aşırı iltihaplanma ortaya çıkabilir.” dedi.

"MIS-C, SARS-COV-2 ile ilişkili yeni bir çocukluk hastalığı"

3d kalp baskısı

“Bu, SARS-COV-2 ile ilişkili olduğuna inandığımız yeni bir çocukluk hastalığı. diyen Dr. Moreira, hastalığın çok sayıda organa aynı anda saldırdığı için ölümcül olabileceğini; kalp, akciğer, gastrointestinal sistem veya nörolojik sistemde ortaya çıkabileceğinden doktorların dahi başlangıçta hastalığı tespit etmekte zorlanacağını ifade etti.

MIS-C’deki iltihaplanma oranının Kawasaki ve toksik şok sendromu ile kıyaslandığında çok daha yüksek olduğunu ifade eden Dr. Moreira, buna karşın MIS-C’nin tedavisinde Kawasaki hastalığının tedavisinde de kullanılan immünoglobulin ve glukokortikosteroidlerin etkili olmasının büyük bir şans olduğunu belirtti.

MIS-C’deki semptomlar, COVID-19 ile karşılaştırıldığında daha belirgin

MIS-C

MIS-C tespit edilen hastalarla ilgili açıklamalarda bulunan Dr. Moreira, COVID-19 enfekte olan çocukların çok küçük bir yüzdesinde MIS-C görüldüğünü ifade ederken, MIS-C ortaya çıkan çocukların büyük çoğunluğunda obezite gibi farklı tıbbi rahatsızlıkların da olduğunu ifade etti.

Bununla birlikte; MIS-C’deki semptomların COVID-19 ile karşılaştırıldığında çok daha yüksek olduğunu ifade edebiliriz. Zira Dr. Moreira’ya göre yetişkinlerde kalp krizini teşhis etmek için kullanılan bir gösterge olan troponin, MIS-C’ye yakalanan çocuklarda normal seviyesinin 50 katı yüksek olabiliyor.

“Araştırmamız, MIS-C’nin kalpte potansiyel bir doku hasarı oluşturabileceğini gösteriyor.” diyen Dr. Moreira, hastalığın uzun vadede ne gibi etkileri olacağını görmek için çocukların yakından takip edilmesi gerektiğini ifade etti.

Kaynak : https://medicalxpress.com/news/2020-09-post-covid-syndrome-severely-children-hearts.html
48
3
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
48
3
1
0
0