Dünya Kupası Denildiğinde Akla İlk Gelen 11 İkonik Şarkı (Spotify Listesi)

11
1
0
0
0
Dünya Kupası Denildiğinde Akla İlk Gelen 11 İkonik Şarkı (Spotify Listesi)
Bu yıl Dünya Kupası 20 Kasım-18 Aralık tarihleri arasında Katar’da düzenleniyor. Turnuva moduna girmek isteyenler için dünyanın dört bir yanında tribünler ile özdeşleşmiş parçaları sizler için derledik.

Bazı şarkılar ve bazı marşlar ile bazı takımlar arasında ayrı bir bağ bulunur. Bir Beşiktaş maçına giden herkesin, maçtan çıkarken -hele de keyifli bir maç olmuşsa- diline Hakan Peker’in Ateşini Yolla Bana şarkısı takılır. Bu şarkı Kadıköy’de yerini Samanyolu’na bırakır. Galatasaray’ın tribünlerinde ise Sezen Aksu’nun Olmaz Olsun şarkısı, “Gerçekleri Tarih Yazar” tezahüratının altyapısını oluşturur.

Tribünler için şarkılar ve marşlar sadece Türkiye’de değil, dünyanın dört bir yanında da önemli yer tutar. Liverpool ile özdeşleşen You’ll Never Walk Alone, takımla ilgisi olmadan yazılmış bir şarkıdır. Manchester City taraftarları için Hey Jude olmazsa olmazdır.

Her ne kadar Türkiye katılamadığı için bizim açımızdan sönük geçiyor olsa da, Dünya Kupası bu sporun ülkeler düzeyindeki en büyük etkinliği. Turnuva heyecanını canlandırmak için gelin tribünlere beraber kulak verelim.

Herkesin ilk öğrendiği marş: The Fans - Ole Ole Ole

Futbolun en evrensel şarkısı olabileceğini düşündüğüm The Fans’ın Ole Ole Ole şarkısı listenin en başında yer alıyor. “Oleeey oley oleeey şampiyooon Türkiyeee!” gibi tezahüratlar aslında bu şarkıdan türemiştir. 

Güney Amerika futbolu bir şarkı olsa bu olurdu: Dale Dale Boca

Açık ara farkla en sevdiğim yabancı tribün bestesi olan Dale Dale Boca, eğlenceli ve hızlı yapısı, dinleyene hemen geçen adrenalin hissi ile gerçek bir tribün bestesi. Zaten marşta kullanılan enstrümanlar da her tribünde olan enstrümanlar.

Bir nesil yalan yanlış söyledi: Ricky Martin - La Copa De La Vida

Bir başka ikonik dünya kupası şarkısı olan La Copa De La Vida, 1998’de Fransa’da düzenlenen kupanın resmi şarkısıydı. Herkesin diline düştü, şimdiki gibi şarkı sözlerine internetten erişim olmadığı için herkes un-dos-tres’ten sonrasını uydurdu. Ricky Martin küresel şöhret olup Türkiye’ye de geldi, Hülya Avşar canlı yayında poposunu avuçladı.

Her ülkeye ayrı ayrı uyarlandı: K’Naan - Wavin’ Flag

Türkiye dışında her ülkeye ayrı ayrı uyarlanan bu şarkı da yine bir gazlı içecek firması olan Coca-Cola’nın eserlerinden. Herkese bayraklarını alıp stadyumları doldurması için ilham veren, oyunun ruhuna hitap eden bir marş. 

Bir nesli ördek gibi "Vaka Vaka" diye gezdiren şarkı: Shakira & Freshlyground - Waka Waka

Bütün milli bayramlarda en az bir dans gösterisinde kullanılan şarkılardan biri de Waka Waka oldu. Shakira’nın yapması görece kolay olan dansı hemen her yerde taklit edildi. Şarkının klibinde tanışan Shakira ile Pique evlendi. 

Dünyanın en Jamaika işi şarkısı: Reggae Boyz – Rise Up

Yine Fransa 1998’den bir şarkı olan Rise Up, o dönem Jamaika’nın en önemli sanatçılarını da bir araya getirmişti. Ülkemizde pek bilinmese de bu şarkı dünya çapında çok tuttu, ayrıca pek çok cover'ı yapıldı.

Daha iyisinin gelmesi çok zor olan Tarkan - Bir Oluruz Yolunda

Biz turnuvaya gidemiyoruz diye turnuva listesinde şarkımız da mı olmasın? Ülkemizde futbol denildiğinde, milli takım denildiğinde akla gelen ilk şarkı elbette ki Tarkan’ın Bir Oluruz Yolunda adlı parçası. Hatta bana kalsa her turnuva yeni şarkı bulmak için uğraşmaya gerek yok, en son yine dönüp dolaşıp herkes bunu söylüyor.

Futbolun mucitlerinden: Three Lions

Futbolu icat etmelerine ve Premier League gibi bir lige sahip olmasına rağmen İngiltere, büyük turnuvalarda pek de başarılı değil, şimdiye kadar yalnızca kendi ülkelerinde düzenlenen 1966 Dünya Kupası’nı kazanmayı başarabildiler. Three Lions da İngiltere'nin takım ambleminden gelen bir isim. 

Pitbull'un ıslık çalana bile feat yaptığı zamanlardan We Are One (Ole Ole)

2014 Dünya Kupası'nın resmi şarkısı olan We Are One, Pitbull, Jennifer Lopez ve Claudia Leitte imzasını taşıyan eğlenceli bir şarkıydı. Belki bugüne kadar yazılmış en iyi turnuva şarkısı değildi ancak hepimizin kulağının aşina olduğu bir parçaydı.

Belki de turnuvaya en uygun şarkı: A Special Kind of Hero

1986 Dünya Kupası için bestelenmiş olan A Special Kind of Hero, Stephanie Lawrence tarafından seslendirilmişti. 1986 Meksika'nın yapısına daha uygun bir şarkı bulmak belki de mümkün değildi, zira o turnuvaya gerçekten de özel bir kahraman damgasını vuracaktı: Diego Armando Maradona.

Turnuvanın Asya'ya taşınmasının etkisini gösteren Boom

Güney Kore/Japonya ortaklığında gerçekleştirilen 2002 Dünya Kupası'nın şarkısı bizim için Bir Oluruz Yolunda olsa da, Anastacia'nın Boom parçası dünya çapında çok popüler olmuştu. Kore ve Japonya'da yükselen trendlere uygun olarak bestelenen şarkı zaman içerisinde unutulmaya yüz tutsa da turnuvada büyük dikkat çekmişti.

11
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
11
1
0
0
0