Dünyanın Kara Üzerindeki En Derin Noktası Antarktika’da Bulundu

18
7
2
1
1
Antarktika’da araştırma yapan bilim insanları, Dünyanın kara üzerindeki en derin çukurunu keşfettiler. 3.5 km kadar derine inebilen çukur, bundan önce karaların en derin çukuru olarak bilinen yerden 8 kat daha derin.

Dünyanın en derin kara noktası olarak tespit edilen yer, Antarktika’nın detaylı bir zemin haritasını çıkarmak isteyen bilim insanları tarafından elde edildi. Yeni bir yöntemle gerçekleştirilen harita çalışması sırasında araştırmacılar, dünyanın en derin noktası olan yeri tespit ettiler. 

Keşfedilen yeni çukurdan önce dünyanın en derin kara çukuru olarak Ölü Deniz’in Ürdün-İsrail sınırındaki bir çukur biliniyordu. Ölü Deniz’de bulunan çukur, 413 metre derinliğindeydi. Denman Buzulu altında keşfedilen çukur ise su seviyesinin altında 3.5 kilometreye kadar iniyor. 

Antarktika’nın zeminin bir haritasını çıkarmak için çalışan araştırmacılar, beyaz kıtada bulunan tepe ve sırtların, küresel ısınma nedeniyle meydana gelen buzul erimesini geciktirdiğini tespit ettiler. Araştırmacılar, tepe ve sırtların aksine düz alanların buzulların eriyerek denizlere ulaşmasını hızlandırdığını tespit ettiler. 

Dünyanın en derin çukuru, 6 yıllık bir çalışma ile keşfedildi

en derin kara çukuru

Antarktika’nın zeminin detaylı haritasını çıkarmak için 6 yıldır çalışma yürüten Dr.Mathieu Morlighem, elde ettikleri haritanın bu zamana kadar elde edilmiş en detaylı Antarktika haritası olduğunu belirtti. 

Antarktika’nın zeminin haritasının elde edilmesi için ilk defa çalışma yürütülmüyor. Ancak daha önce yapılan çalışmalarda uçaklardaki mikrodalga radarlarla harita çıkarılmaya çalışılıyordu. Ancak bu yöntem, bazı engellerle karşılaşabiliyordu. Örneğin, Denman Kanyonu çok derin ve dar olduğu için, mikrodalgalar kanyonun duvarlarından geri yansıyordu. Bu da derinliğin doğru bir şekilde elde edilmesini engelliyordu. 

en derin kara çukuru

Dr.Mathieu Morlighem’in geliştirdiği yöntemde ise bugüne kadar elde edilmiş bütün Antartika zemini haritaları birleştirildi. Haritaların birleştirilmesinden geri kalan boşluklar kütlenin korunumu kanunu ile hesaplanarak dolduruldu. 

Kütlenin korunumu kanunu ile yapılan hesaplamalardan elde edilen verilerle buzun ilerleyiş hızı elde edildi. Buzun bilinen coğrafi nesnelerin arasından geçerken ki hızıyla da buzulun hacmi hesaplandı. 

Bilim insanları, hesaplardıkları bu kütle ve hacim verileri ile Denman Kanyonu’nun derinliğini buldular. Araştırmacıların bu harita çalışması, Denman Kanyonu’nun Dünyanın en derin kara çukuru unvanına sahip olmasına neden oldu. 

Kaynak : http://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/antarktikada-kara-uzerindeki-en-derin-nokta-bulundu-41396489
18
7
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
18
7
2
1
1