Sistemi Kandırmak: Facebook, Bulut Oyun Servisini Apple Cihazlar İçin Nasıl Yayınlayacağını Açıkladı

16
10
3
1
1
Apple'ın bulut oyun servisleriyle ilgili kısıtlamalarını aşmayı amaçlayan Facebook, hizmeti tarayıcı üzerinden sunacak. Tabii bunun için oyunculara kullanımı kolay bir site hazırlamaları gerekiyor.

Facebook, cuma gününden itibaren yeni bulut oyun servisini iPhone ve iPad'de web uygulaması olarak kullanıcılara sunmaya hazırlanıyor. Bu web uygulamasını diğer uygulamalar gibi ana ekrana eklemek mümkün olacak ve çeşitli oyunlar oynamaya izin verecek. 

Buraya kadar her şey daha önce gördüğümüz bulut oyun uygulamaları ile benzerlik gösterse de söz konusu Apple'ın katı kuralları olunca durum biraz karışıyor. Üçüncü parti geliştiricilere izin vermeyen Apple, kendi sistemlerini kullanmayan satın alma araçlarına da engel oluyor.

Kullanıcılar bu hizmete nasıl erişecek?

facebook gaming

Apple'ın katı tutumu daha önce de sık sık tartışmalara konu olmuş, Epic Games davası ile birlikte de bu tartışmalar zirveye tırmanmıştı. Facebook'un hizmeti de HTML 5 tabanlı oyunları ve doğrudan buluttan oynanacak daha gelişmiş yapımları içerecek. Oyun içi alışverişlerde ise Facebook Pay sistemi kullanılacak.

Facebook'un izlediği yöntem aslında sosyal medya devinin bulduğu bir şey değil. Daha önce de Amazon ve Microsoft gibi firmalar, Apple'ın kontrolünden sıyrılmak için PWA (Progressive Web App) adı verilen uygulamalar ile bulut oyun sistemlerini Apple kullanıcılarına ulaştırmıştı. 

Geçtiğimiz yıl büyük baskıyla karşılaşan Apple, kurallarını bulut tabanlı oyun sistemlerine her oyunu App Store'da inceletip onaydan geçirerek yayınlamak isteyen firmalara izin vereceğini açıklamıştı. Microsoft gibi firmalar ise bu adımın kendi mağazalarını kurmaları için yeterli gelmediğini söylemişti. 

Facebook'a göre tek alternatif bu

facebook gaming

Facebook'un oyunlardan sorumlu başkan yardımcısı Vivek Sharma, yaptığı açıklamada diğer platformlarla aynı görüşte olduklarını ve web uygulamasının şu anda iOS cihazlarda bulut oyun hizmetleri için tek opsiyon olduğunu söyledi. 

Sharma ayrıca Apple'ın oyunlar için verdiği izinlerin pek de bir şey yapmaya izin vermediğini, her bulut oyununun tek tek listelenmesi ve incelemeden geçmesi sürecinin de bulut oyunculuğun temelindeki vaadi boşa çıkaracağını sözlerine ekledi. 

Kaynak : https://www.theverge.com/2021/7/23/22589398/facebook-cloud-gaming-web-app-launch-apple
16
10
3
1
1
Emoji İle Tepki Ver
16
10
3
1
1