Dünyadaki Futbol Toplarının %70'i Neden Tek Bir Şehirde Üretiliyor?

17
11
3
1
1
Katar'da gerçekleştirilen 22. FIFA Dünya Kupası, 20 Kasım tarihinde oynanan Katar-Ekvador arasındaki maç ile başlamış bulunuyor. Turnuvanın resmi futbol topu ise Arap yelkenlisinden ilham alan çizgileriyle Adidas Al Rihla. Bu top, Pakistan menşeili Forward Sports markası tarafından üretildi.

Forward Sports; 2014, 2018 ve 2022 FIFA Dünya Kupası ile beraber son 3 turnuvanın resmi maç topunu üreten şirket unvanına da erişmiş bulunuyor.

Pakistan, uzun yıllardır FIFA için önde gelen futbol topu tedarikçilerinden biri konumunda. Ucuz işçilik ve kalifiye elemanlarının çokluğu nedeniyle 1990'lardan günümüze kadar bu turnuvaların çoğu için elde dikilmiş futbol topu tedarik ettiler. 

Ülkenin kuzeyinde yer alan Sialkot şehri, çok sayıda bulunan spor giyim üretim fabrikası ile dünya çapındaki futbol topu üretiminin kalbinde yer almakta.

"Neden bu şehir?" diye aklınıza getirmiş olacaksınız. Hikayesi, İngiliz sömürgesi oldukları 1800'lerin sonlarına dayanıyor.

top işçi kadın el dikimi

Futbola meraklı İngilizler; patlayan, zarar gören toplarını tamir ettirmek adına bölgedeki ayakkabı tamircilerinin dükkanlarını aşındırmışlar. Bu ayakkabı tamircilerinden biri de bundan daha fazla gelir etme amacıyla getirilen topun kalıbını çıkartıp yeni toplar üretmeye başlamış. 

O gün bugündür de şehirde futbol topu üretimi hiç durmamış.

top üretim pakistan fabrika

Sialkot şehri, bir asırdan fazla deneyim ve el işçiliğindeki mükemmel becerileri sayesinde o yıllardan beri dünya çapında bir futbol topu üretim merkezi haline geldi.

Tabii deneyim ve kaliteli işçiliklerinin yanında ucuz iş gücü olmalarının da önemli bir yeri var. Örnek vermek gerekirse; FIFA onaylı toplar, tüm dünyada 100 doların üzerinde bir satış fiyatında satılıyor. Bu satış fiyatı da onları yapan bazı işçilerin aylık ücretlerinden daha fazla.

Babadan oğula aktarılan bilgi ve deneyimin de etkisiyle irili ufaklı birçok fabrika kurulmuş.

2014 FIFA Dünya Kupası için ürettikleri Adidas Brazuca                            2018 FIFA Dünya Kupası için ürettikleri Adidas Telstar 18 

1970'lere gelindiğinde bu şirketler kaliteli futbol topu üretme konusunda kısa sürede itibar kazanmaya başladılar. 1990'larda ise büyük Avrupa kulüplerine ve FIFA'ya futbol topu tedarik etmeye başladılar. 

Günümüzde futbol topu üretimi, yaklaşık 60.000 kişiyi istihdam eden 1000'den fazla futbol topu fabrikasıyla Sialkot şehri için önemli bir gelir kaynağı. Burada her yıl yaklaşık 40 milyon top üretiliyor. Yani dünyadaki futbol toplarının yaklaşık %70'i bu şehirde üretiliyor. 

Katar'daki FIFA Dünya Kupası için son ürettikleri futbol topu Adidas Al Rihla'da, VAR'ın geliştirilmiş versiyonu SAOT'a uyumlu bir sensör bulunuyor.

top al rihla katar saot

Topun ortasında yer alan ve hareket-ivme ölçen bu sensör, topun sahadaki konumunu saniyede 500 kez SAOT teknolojisine iletebiliyor.

Futbol topu üretimi konusunda kaliteleri ve teknolojiye ayak uyduran atılımlarıyla önümüzdeki yıllarda da isimlerini duyuracaklara benziyorlar.

17
11
3
1
1
Emoji İle Tepki Ver
17
11
3
1
1