Haksız Rekabet Davasında, Google'ın YouTube'u Nasıl Satın Aldığı Ortaya Çıktı

64
27
12
10
10
Son günlerin önemli gündem maddelerinden bir tanesi olan antitröst soruşturmasında yeni bir gelişme yaşandı. Google'ın mahkemeye gönderdiği e-postalar arasında YouTube'un satın alınmasında nelerin rol oynadığı anlatılıyordu. Bu haberimizde sizlere, Google'ın YouTube'u nasıl satın aldığını anlatacağız.

Teknoloji devleri şu sıralar, bir antitröst yani haksız rekabet oluşturma soruşturmasıyla uğraşıyorlar. Hatta dün sizlerle paylaştığımız bir haberimizde de Facebook, Google, Apple ve Amazon CEO'larının ABD Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi'ne verdikleri ifadelerden bahsetmiştik. Şimdiyse bu konuyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı ve Google'ın, YouTube'u nasıl satın aldığı gün yüzüne çıktı.

Antitröst soruşturması kapsamında teknoloji devlerinden bazı belgeler istendi. Bu belgeler arasında bazı e-postalar da vardı. Google'ın mahkemeye gönderdiği e-postalar içerisindeyse YouTube'un nasıl satın alındığına dair bilgiler de yer alıyordu. Dilerseniz hep birlikte, Google'ın YouTube'u satın almaya nasıl karar verdiğine yakından bakalım.

Google

Akıllı telefonların pek de yaygın olmadığı dönemlerde el kameraları fazlasıyla popüler ürünlerdi. Hatta Pure Digital isimli bir şirket, devrim niteliğinde olan "Flip Video Camera" isimli bir kamera geliştirmişti. Ortalama bir akıllı telefon boyutunda olan bu cihaz, çekilen videoları dahili belleğine kaydediyor ve USB Type-A bağlantısı sayesinde de bilgisayara aktarabiliyordu. İşte Google, bu ürünle tanışmasının ardından YouTube'u satın almaya karar veriyor.

Pure Dijital, Ocak 2006'da MySpace benzeri bir platform geliştirmeye karar veriyor. Şirketin geliştirmeye çalıştırdığı platform, kullanıcıların videolarını internet üzerinden paylaşabilmelerine imkan sağlıyormuş. Google da aynı dönemlerde "Google Video" olarak isimlendirilen bir hizmet üzerinde çalışmalarını sürdürmekteymiş. Google Video'yu bugünün YouTube'u gibi düşünebilirsiniz.

Google

Google Video'nun geliştirilme sürecinde çalışan yetkililerden bir tanesi, Pure Digital'in de benzer bir proje üzerinde çalıştığını öğrendikten sonra, iş birliği yapma fikrini ortaya atıyor. Hatta fikirle ilgili tartışmalar devam ederken Pure Digital de Google için bir kamera geliştirme girişiminde bulunuyor. Tüm bunlar, 2006 yılında yaşanıyor. Akıllı telefonların, bu tarihten iki yıl sonra piyasaya sürüldüğünü ve Google'ın o tarihte hiçbir donanım ürününün olmadığını unutmamak gerekiyor.

Bu olaylar yaşanırken Google Video'nun bir numaralı ismi olan Jennifer Feikin, Pure Digital'le iş birliği yapmak yerine YouTube'un satın alınması gerektiğini ifade ediyor. Feikin'in böyle düşünmesinin nedeni ise YouTube'un az miktarda da olsa belirli bir topluluğun oluşmuş olması. Google Video dediğimiz proje ise o dönemlerde bırakın kendi topluluğunu, bir ürün haline bile gelebilmiş durumda değil.

YouTube

Feikin, YouTube'u satın alma fikrini şirketteki diğer yetkililere de kabul ettiriyor. Çünkü böylesi bir durumda tabiri caizse "hazıra konulacağı", yapacakları geliştirmelerle daha çok kullanıcıya ulaşılacağı hem de bunun daha kolay olduğuna kanaat getiriliyor. İşte bu düşüncenin ardından da Google harekete geçiyor ve 2006 yılında YouTube, 1,65 milyar dolar karşılığında satın alınıyor.

Peki bu arada Pure Digital ve Flip Video Camera'ya ne oldu dersiniz? Şirket, 2011 yılına kadar hizmet vermeye devam ettikten sonra Cisco tarafından 590 milyon dolar karşılığında satın alınıyor. Bu satın alma sonunda da Pure Digital, tarihin tozlu raflarına gömülüyor. Flip Video Camera da geliştiricisiyle aynı sonu yaşıyor ve bugün, retro bir cihaz haline geliyor.

Kaynak : https://www.androidauthority.com/google-flip-video-1142952/
64
27
12
10
10
Emoji İle Tepki Ver
64
27
12
10
10