GPS III Teknolojisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

19
4
1
1
0
Büyük şehirlerde ya da farklı şehirlere gidildiğinde oldukça işe yarayan ve kullanılan GPS teknolojisi gelişmeye devam ediyor. Peki 2023 yılında tamamen kullanıma açılacak GPS III teknolojisiyle ilgili bilmeniz gerekenler neler?

ABD Hava Kuvvetleri, 1993 yılında GPS’i dünyaya açtıktan sonra bu teknoloji arabalarımıza, telefonlarımıza ve hatta saatlerimize kadar geldi. Tabii hem askeri hem de sivil yaşamda bu kadar çok alanda kullanılan bir teknolojinin geliştirilmesine devam edilmesi de şaşırtıcı olmaz.

GPS III, şu an yörüngede yer alan iki uydu ve geliştirme aşamasında olan sekiz uyduyla birlikte geliştirilme sürecinde. İşte 2023 yılında tamamen kullanıma sunulacak olan yeni nesil GPS ile ilgili bilmeniz gerekenler.

Yeni teknolojilere adapte olabilecek

GPS

İlk GPS III uydusu Lockheed Martin tarafından fırlatılmış ve tahmini olarak 529 milyon dolara mâl olmuştu. Daha sonra dokuz uydu daha planlanmış ve GPS 3 projesi, bir anda 5,5 milyar dolara fırlamıştı. Bu uyduların uzun ömürleri düşünülünce maliyetleri karşılanabilecek düzeye geliyor. Tasarım ömrü 7,5 yıl olan uyduların aksine GPS III uyduları 15 yıl kullanılabilecek. Ayrıca yeni uydu sistemi, yeni teknoloji geliştirmelerine ve görev değişikliklerine adapte olacak şekilde tasarlandı.

Üç kat daha doğru

Şu an var olan GPS II sistemi de doğru ancak GPS III, bunu bambaşka bir seviyeye taşıyacak. Yeni nesil GPS’in, şu an ki var olan GPS teknolojisinden 3 kat daha doğru olması bekleniyor. Yani 5 ile 10 metre arasında olan doğruluk payı 1 ile metreye kadar düşecek. Ayrıca sinyal de çok daha güçlü olacak.

Yani tüm bunlar bilmediğiniz bir şehirde sokak aralarında gitmeye çalıştığınız yeri bulmaya çalışırken artık yanlış sokağa sapma ihtimalinizin çok daha az olacağı anlamına geliyor.

Herkes için daha gelişmiş navigasyon

GPS III teknolojisinin güzellikleri sadece daha doğru olmakla kalmıyor ayrıca bu teknoloji daha fazla kişiye de yayılacak. Bu genişlemenin kilit noktası da diğer uluslararası küresel navigasyon uydu sistemleri (GNSS) ile uyumlu olan yeni L1C sivil sinyalleri olacak. L1C sinyali; Avrupa’nın Galileo, Japonya’nın QZSS, Çin’in Beidou ağıyla aynı merkez frekansı paylaşıyor. Gelecekte GPS alıcıları, çoklu küresel navigasyon uydu sistemlerinden tek seferde konum verileri toplayabilecek ve bunu da gelişmiş takip sisteminde kullanacak.

Yıllar süren gecikmeler

gps uydu

Yıllarca yaşanan gecikmelerden sonra GPS III sistemi en sonunda gelişmeye başladı. Vespucci adı verilen ilk GPS III uydusu Aralık 2018’de fırlatıldı, ikinci Magellan uydusu Ağustos 2019’da fırlatıldı. Test aşamasından geçen üçüncü uydu ise SpaceX’in Falcon 9 roketiyle Ocak 2020’de fırlatılacak.

Gelecekte ne var?

GPS III’ten sonra Lockheed, 22 GPS III Follow-On uydusu üzerinde çalışmak için sözleşme yaptı. 2026 yılında çalışmaya başlanacak olan bu uydularda ikinci bir anten yer alacak ve bölgesel askeri destek sağlayacak. Her uydu farklı antenlerinden farklı sinyaller iletecek.

Kaynak : https://www.digitaltrends.com/cool-tech/what-is-gps-3/
19
4
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
19
4
1
1
0