GPS'i Unutun: Dünyanın 3 Boyutlu Haritası Geliyor

83
17
11
8
4
İngiliz girişim Scape, dünya şehirlerini artırılmış gerçekliğe hazırlayacak olan üç boyutlu haritalar üreterek GPS'in pabucunu dama atmaya hazırlanıyor.

Teknolojinin yeni adımlarıyla birlikte bundan on yıl sonrasını hayal ederken yepyeni bir dünya kurgulayabiliyoruz. Otonom araçların sağda solda görülebildiği, kargolarımızı droneların taşıdığı, robotların yüklerimizi taşıdığı bir dünya çok da uzak değil. Bu değişikliğe bir noktada şehirlerimiz de ayak uyduracak ve şehirlerin dört bir yanında artırılmış gerçeklik uygulamaları göreceğiz.

Bu uygulamalar için gerekli olan şeylerden bir tanesi de ultra-hassas lokasyon uzmanlığı. Günümüzdeki GPS sistemleri yabancı şehirlerde yolumuzu bulmamız için yeterli olsa da gerekli keskinlikten uzak ve kandırılabilir sistemler olarak göze çarpıyor. İnanmayanlar, Pokemon GO oyunu çıktığında yapılan hilelere bakabilir.

Londra merkezli girişim Scape ise duruma yeni bir yaklaşım getiriyor. Scape, 100 kadar şehrin 3 boyutlu haritalarını çıkarttı. Bu şehirler arasında Londra, San Francisco, Paris, Moskova, Tokyo gibi büyük şehirler de var. Scape, milyonlarca fotoğrafı bir araya getirerek bu haritaları oluşturuyor.

Scape’in algoritması, sokak lambası ve pano gibi küçük yapıları haritalardan çıkartacak şekilde hazırlandı. Şehrin geri kalanı ise haritada yer alıyor. Şehirler, bisikletli çalışanlar tarafından sokak sokak gezilerek kaydedildi. Görüntüleri konum, açı gibi bilgileri kullanarak bir araya getiren sistem, gelecekteki çalışmalar için zemin hazırlıyor.

Scape’in kullandığı sistem, gelecekteki artırılmış gerçeklik çalışmalarında öne çıkacak. Firma, gelecekte bu sistemin GPS gibi görünmeden çalışabilmesini umuyor.

Öte yandan sistemin nasıl sürdürülebilir olacağı büyük merak konusu. Örneğin ülkemizdeki şehirlerde sürekli olarak kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmaları navigasyon haritalarında işlemek kolay ancak işin içine üç boyutlu haritalar girdiğinde yeni binaları ya da değişen yapıları yansıtmanın nasıl olacağı cevaplanması gereken bir soru.

Kaynak : https://newpaper24.com/mapping-the-world-in-3d-will-let-us-paint-streets-with-augmented-reality-newpaper24/
83
17
11
8
4
Emoji İle Tepki Ver
83
17
11
8
4