Avrupa Birliği’nin GPS Uyduları 4 Gündür Devre Dışı Durumda

18
3
3
1
1
Avrupa Birliği’nin Galileo küresel navigasyon sistemi uyduları, bilinmeyen bir sebepten ötürü yaklaşık 100 saattir devre dışı kalmış durumda.

Avrupa Birliği, sık sık yol bulmak gibi amaçlarla kullandığımız GPS hizmetini sağlama amacıyla Galileo uydularını kullanıyor. Bu uydular, 4 gündür devre dışı kalmış durumda bulunuyor. 11 Temmuz’dan beri uydular çalışır hale getirilemedi.

Servisin durum sayfasına göre, 26 uydunun 24’ü “kullanılabilir değil” olarak gözüküyor. Diğer iki uydu ise test durumunda yer alıyor. Yani şu anda kullanılabilir durumda bir Galileo uydusu bulunmuyor.

Avrupa GNSS Ajansı (GSA), Galileo uydularından sorumlu olmasına rağmen konuyla ilgili bir açıklama yapmadı. Firma, uydular devre dışı kalmadan önce Galileo kullanan devlet kurumları ve organizasyonlara gönderdiği uyarıda, sistemin minmum seviyede dahi çalışamayabileceğini belirtti. 

GSA’nın 13 Temmuz tarihinde yaptığı açıklamada ise Galileo sisteminin tamamen devre dışı olduğunu ve sinyallerinin kullanılamadığını söyledi. Sistemdeki kesinti 4 günü buldu. 

Bu kesinti nedeniyle Galileo’yu kullanan kurum ve kuruluşlar da farklı alternatiflere yöneldi. 2016 yılında kurulan sistem, Rus GLONASS ve ABD Hava Kuvvetleri’nin GPS sistemine alternatif olarak Avrupa Birliği fonlarıyla oluşturulmuştu. Ağın oldukça çok sayıda devlet kurumu ve özel şirket tarafından kullanıldığı biliniyor. Sistem, tamamen ücretsiz olarak kullanılabiliyordu. Bu nedenle de özellikle teknoloji girişimleri ve akademik çevreler bu sisteme bel bağlıyordu.

Yakın zamanda İsrail, İran, Irak ve Suriye’de de GPS sistemleri çökmüştü. İsrail bu durumu teknik bir arızaya değil Rus müdahalesine bağlamıştı.

Kaynak : https://www.zdnet.com/article/european-gps-satellites-have-been-down-for-four-days-in-mysterious-outage/
18
3
3
1
1
Emoji İle Tepki Ver
18
3
3
1
1