Hastalandığınızda İştahınızın Kesilme Nedenini Öğrenince Metabolizmanıza Olan Saygınız Artacak

13
2
1
1
0
Genelde grip gibi üst solunum yolunda meydana gelen hastalıkların, iştahsızlığa neden olduğu halk arasında bilinen bir durumdur. Hasta olunduğunda, önce halsizlik başlar ve ardından besinlere karşı bir isteksizlik oluşur.

Peki sizce hastayken neden iştah azalır, bunu hiç düşünmüş müydünüz? Mesele sadece hastalığa neden olan virüsün, vücut fonksiyonlarını etkilemesi mi, yoksa başka etkenler de olabilir mi?

Bilim insanları bu durumun nedenini, hasta olunduğunda beyin kimyasallarında meydana gelen değişikliğe bağlıyor. Gelin, detaylara bakalım…

Hastayken iştahınızı azaltan şey aslında sitokin adı verilen kimyasallar.

Hasta

Hasta olunduğunda, sitokinler (hücrelerin birbirleriyle iletişime girmesini sağlayan protein ve peptidlerin bir grubu) üretildiği için beyin kimyası değişiyor. Bu durum da iştahsızlığa neden oluyor. Fakat bu aslında olumsuz bir durum değil çünkü vücut, yiyecekleri sindirmek için zaten çok fazla enerji harcıyor. Bir de üstüne hastalık eklenince metabolizma daha çok mücadele ediyor ancak iştahsızlık sayesinde vücut virüsle savaşmak için daha fazla enerjiye sahip oluyor. Yani hastayım, iştahım yok diye üzülmenize gerek yok.

Hastayken sadece kimyasallar değil, hormonlar da değişiyor.

Yemek

Dr. Donald D. Hensrud, hastalık durumuna bağlı olarak hormonal değişikliklerin de görülebileceğini ifade etmekte. Aslında hastayken, yeme dürtünüz bir nevi azalıyormuş gibi de düşünebilirsiniz. Çünkü bağışıklık sistemi, hastalığa bu şekilde tepki veriyor. Fakat yine tekrarlamak gerekirse, bu aslında olumsuz bir durum değil; vücudun, tüm enerjisini hastalıkla daha fazla mücadele etmeye ayırdığını, iyileşmeye odaklı olduğunu gösteren olumlu bir durum.

Tabii bu durumun kısa süreli hastalıklarda normal olduğunu söylemeden geçmeyelim. Çünkü uzun süreli, örneğin kanser gibi hastalıklarda iştahsızlık uzun vadede kilo kaybına yol açıyor. Yani bu gibi ciddi hastalıklar için iştah kaybı olumlu bir durum olmayabilir.

Koku ve tat duyusu kaybolunca yemek yemenin bir zevki de kalmıyor tabii.

Hasta Köpek

Grip veya soğuk algınlığı geçirdiğinizde genelde sinüsleriniz tıkanır. Bu da koku ve tat alma duyunuzu köreltir ve böylece bu durum, daha az yemek istemenize neden olur.

Yine de siz hastayken iştahınız yoksa bile sağlıklı beslenmekten çok uzak kalmayın.

Sağlıklı Beslenme

Hastalandığınızda iştahsızsınız, beslenmeyi tamamen keseceksiniz diye bir şey tabii ki yok. Mesela Everyday Health’e göre, hastayken sürekli olarak kendinizi ihtiyacınız olan kaloriden yoksun bırakırsanız, vücudunuzun bağışıklık sistemini alarma geçirirsiniz. Böylece vücut uzun süre aç kaldığı için ihtiyacı olan enerjiden yoksun kalır ve iyileşme süreciniz gecikmiş olur. 

Uzmanlar, bu dönemlerde bol sıvı alıp dinlenmenizi tavsiye etmekte. En azından, vitamin ve mineral açısından zengin besinleri tercih ederek bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirebilirsiniz.

Kaynaklar: Huffpost, MeMD

13
2
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
13
2
1
1
0