Huawei'nin Hongmeng Marka Hakkı İşlemlerini Başlattığı Ülkeler Belli Oldu

37
9
2
2
1
ABD yönetiminin almış olduğu yaptırım kararı ile başa çıkmaya çalışan Huawei'nin, Hongmeng ismi için marka başvurusunda bulunduğu ülkeler belli oldu. Yapılan açıklamalara göre Huawei, Peru, Kanada, Yeni Zelanda gibi pek çok ülkede başvuru işlemlerine başlamış durumda.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Çinli teknoloji devi Huawei ile ilgili açıklamalarda bulunmuş, şirkete yaptırımlar uygulanacağını söylemişti. Yaşanan süreçte ilk olarak Google, Huawei'nin Android lisansını iptal etmiş ardından da Intel ve Qualcomm gibi Amerika merkezli şirketler, Huawei'ye karşı alınan bu kararlar doğrultusunda hareket edeceklerini ifade ederek elektronik çip satışlarını durduracaklarını açıklamışlardı. Huawei'den de açıklamalar gecikmemiş, B planlarının hazır olduğu ifade edilmişti. Kısa bir süre içerisinde de Huawei'nin B planının kendi işletim sistemleri olduğu ortaya çıkmıştı. Bu sürecin başlamasıyla birlikte de Huawei'nin isminin ne olacağına dair pek çok söylenti ortaya çıkmış, Ark OS ve Hongmeng ismi ön plana çıkmıştı. İlk dönemler Ark OS daha muhtemelmiş gibi görünse de, aslında Huawei'nin aklındaki ismin Hongmeng olduğu, ülkelerin patent merkezlerini yaptığı başvurular neticesinde ortaya çıkmıştı. Hatta Huawei'nin Türkiye'de de Hongmeng isminin marka haklarını almak için başvuru yaptığını sizlerle paylaşmıştık.

1983 yılında Birleşmiş Milletler öncülüğünde kurulan Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO - World Intellectual Property Organization) tarafından yapılan açıklamalarda Huawei'nin; Yeni Zelanda, Kamboçya, Kanada ve Güney Kore gibi ülkelerde Hongmeng isminin marka haklarına sahip olmak için gerekli başvuruları yapmaya başladığı belirtildi. Marka hakları işlemlerinin tamamlanmasıyla birlikte Huawei, bu ismi kullanarak ürünlerini ilgili ülkelerde satışa sunabilecek. 

Dünya Fikri Mülkiyet Örgütünün açıklamalarının yanı sıra Peru'dan da benzer açıklamalar geldi Peru basın mensupları, Huawei'nin Hongmeng isminin marka hakları ile ilgili çalışmalarına bu ülkede de başladığı ifade edildi. 

Ortaya çıkan tüm bu bilgilerle birlikte Huawei cephesinden bir açıklama ya da doğrulama gelmedi. Ancak Huawei'nin kendi işletim sisteminin konuşulduğu şu günlerde, bu girişimi Huawei'den başka kimsenin de yapacağı düşünülmüyor. Kısacası Huawei'nin bu durumu onaylaması çok da gerekmiyor.

Huawei; akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar, robotlar ve hatta araçlar için ürettiği ürünlerde bile kullanacağı işletim sistemine bu ismi vermeyi düşünüyor.

Kaynak : https://gadgets.ndtv.com/mobiles/news/huawei-files-to-trademark-its-hongmeng-mobile-os-around-the-world-after-us-ban-2052655
37
9
2
2
1
Emoji İle Tepki Ver
37
9
2
2
1