İklim Aktivistleri, Drone'lar ile Havalimanını Uçuşa Kapatmayı Planlıyorlar

17
15
6
1
0
Dünyanın en çok yolcu taşıyan havalimanlarından biri olan ve bu yüzden yüksek miktarda karbon salınımı yapan Heatrow Havalimanı, iklim değişikliğine tepki çekmek isteyen aktivistler tarafından hedef alındı. Aktivistler, drone uçurarak havalimanına gelen ve giden uçuşları engellemeyi planlıyorlar.

Dünyanın en işlek havalimanlarından biri olan İngiltere’nin Londra’daki Heathrow Havalimanı, iklim aktivistlerinin hedef tahtasına oturmuş durumda. Aktivistler, havalimanı üzerinde birçok drone uçurarak havalimanını kapatmayı planlıyorlar.

"Heathrow Pause" adlı bir grup, 13 Eylül’de Heathrow havalimanı etrafında bir yasak bölge oluşturmak için aktivistleri aksiyona davet etti. Grup toplanıp drone'larını uçurmayı başarabilirse ve havalimanında yapılan uçuşları engelleyebilirse dünyanın yolcu sayısı açısından en yoğun 7. havalimanının trafiğini çok kötü bir şekilde etkileyecekler.

heathrow havalimanı

Heathrow, İngiltere’de tek başına en fazla karbon salınımı yapan kaynak durumunda. Grubun açıklamalarına göre iklim değişikliğinin getirdiği tehlikeler, tutuklanma tehlikesi yanında bir hiç sayılacak nitelikte. Ayrıca grubun manifestosunda da şöyle bir ifade bulunuyor: “Karbon açısından yoğun projeleri desteklemek insanlığa ve gezegenimizdeki yaşama karşı işlenen bir suçtur.”

Uçuşları engellemek için drone kaldıracaklar:

heathrow uçuş

Havalimanının etrafında drone'lar ve diğer hava araçları için kalkışı önleyen 5 kilometre çapında uçuşa yasak bölge yer alıyor. Aktivistler, bu alana girerek uçuş güvenliğini etkilemek ve tüm uçakların kalkışını ve inişini engellemek için drone'larını kaldırmayı planlıyorlar ancak özellikle vurguladıkları nokta, kaldırdıkları drone'ların uçuş rotaları üzerinde olmayacakları.

Önceki yıllarda Dubai, Londra ve Newark’taki havalimanları drone'ların kullanımıyla insanlar tarafından uçuşlara kapatılmıştı ancak bu kapatılmaların arkasında gerçek sayılabilecek bir sebep bulunmuyordu. Ayrıca ufacık bir drone'un havacılık için ne kadar büyük tehlikelere yol açabileceği de değinilmesi gereken diğer noktalardan biri.

Grup, şu ana kadar dört drone pilotunun havalimanını kapatma eylemine katılacağını ve tutuklanma riskini göze aldığını duyurdu ancak grup, daha fazla drone pilotunun katılmasını istiyor.

Heathrow, daha önce de aktivistlerin hedefiydi:

heathrow

Heathrow zaman zaman iklim aktivistlerinin ana hedefi hâline gelmişti. Havalimanından yapılan uçuşlar, yalnızca 2017 yılında 19,5 milyon ton karbonun atmosfere salınmasına neden olmuştu. Hatta hâlihazırda onaylanan üçüncü pist de havalimanına eklenirse bu sayı, 4,3 milyon artarak 23 milyon tonu geçecek.

Heathrow’a eklenecek üçüncü piste karşı aktivistler, sürekli tepkilerini gösterdiler. Hatta "Extinction Rebellion" adlı aktivist grubun son eylemleri sayesinde İngiltere hükûmeti, iklim değişikliği için acil durum ilan etmişti. Üçüncü pist hakkındaki tartışmalar sürse de pistin yapılmasının engellenebilmesi için hükûmetin acil durum ilanı oldukça işe yarayabilir.

Kaynak : https://earther.gizmodo.com/climate-activists-plan-to-shutdown-heathrow-airport-by-1837702146
17
15
6
1
0
Emoji İle Tepki Ver
17
15
6
1
0