Instagram'da İtibar Etmemeniz Gereken Sahte 'Gizlilik Yazısı'

17
3
2
0
0
Sosyal medya platformları günümüzde sık sık gizlilik ve güvenlik konusunda gündeme geliyor. En çok gündeme gelen konuların başında ise kullanıcı verilerinin gizliliği geliyor. İnsanlar da sık sık kendi “güvenlik önlemlerini” almak istiyorlar ancak bunların geçerli olduğunu söylemek pek de mümkün değil.

Çeşitli sosyal platformlarda ara ara bilgilerinizin, fotoğraflarınızın depolandığı ve çeşitli amaçlarla kullanabileceği; bunu önlemek için de profilinizde açıkça buna izin vermediğiniz ile ilgili yazılar yazmanız gerektiği konusunda uyarılar almışsınızdır.

İşte bu akım, Instagram’da yeniden hortladı ve kullanıcılar, “Unutmayın, yarın Instagram’ın fotoğraflarınızı kullanabileceği yeni kurallar uygulanmaya başlıyor” konulu yazılar paylaşmaya başladılar. Belki siz de arkadaşlarınızın ya da akrabalarınızın bu tür yazılar paylaştığını görmüşsünüzdür veya kendiniz paylaşmışsınızdır. Her ne olursa olsun bir Instagram kullanıcısıysanız bu konuya kesinlikle dikkat etmelisiniz.

2012’de başlayan akım:

Yukarıda da söylediğimiz gibi bu akım, zaman zaman çeşitli platformlarda ortaya çıkıyor. İlk olarak 2012 yılında başlayan bir kandırmaca “güvenlik önleminin” herhangi bir geçerliliği bulunmuyor.

Kullanıcılar tarafından paylaşılan bu güvenlik yazısında Instagram’a ya da Instagram ile bağlantılı herhangi bir oluşuma fotoğrafları, bilgileri, mesajları ya da paylaşımları kullanmada izin verilmediği belirtiliyor ancak gerçek şu ki tüm bu hakları platforma kaydolurken Instagram’a verdiniz aslında. Bunun için Instagram’ın hizmet kullanım şartlarına bakmanız yeterli olacaktır.

Kullanıcı sözleşmesi:

Instagram

Instagram’ın hizmet kullanım şartlarına bakıldığında “Ürünümüzü kullandığınız sırada sağladığınız içerik, iletişimler ve diğer bilgiler toplanır. Bunlara açtığınız hesap, yaptığınız paylaşımlar, mesajlar ve diğerleriyle kurulan iletişim de dâhildir” ibaresi görülüyor. Aynı sözleşmenin başka bir kısmında Instagram, verdiğiniz izinlerle birlikte akıllı telefonlarınızda neye ulaşabildiğini de açıklıyor: “Cihaz ayarlarının aktifleştirilmesi vasıtasıyla alınmamıza izin verdiğin bilgiler; konum, kamera ya da fotoğraflar.”

Özetleyecek olursak Instagram; konum verilerinizi, kullandığınız cihazı, içinde bulunduğunuz ağı ve tüm fotoğraflarınızı diğer birçok veri göstergesi ile birlikte topluyor. Bu şartların hepsine bir milyardan fazla kullanıcı da izin verdi. Dolayısıyla böyle bir uyarı metninin işe yaradığını söylemek mümkün değil.

Kaynak : https://www.businessinsider.com/instagram-facebook-hoax-terms-of-service-photo-rights-permission-2019-8
17
3
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
17
3
2
0
0