İddia Maalesef Doğrulandı: İstanbul Havalimanı, Kuşların Göç Yolu Üzerinde

187
23
11
8
7
İstanbul Havalimanı için uzun süredir kuşların göç yolları üzerinde olduğu iddiasında bulunuluyordu. Peki gerçekten böyle bir durum söz konusu mu?

İstanbul’da yapılan İstanbul Havalimanı, sosyal medya üzerinden en çok tartışılan konulardan birisi halinde bulunuyor. Havalimanının yapıldığı bölgenin kuşların göç yollarının üzerinde bulunduğu iddiası da en sık gündeme gelen iddialardan birisi olarak dikkat çekiyor. 

taz.gazete’de yayınlanan bir yazıda, İstanbul Havalimanı’nın leyleklerin Afrika’dan Avrupa’ya dönüş yolu üzerinde olduğunu ve hatta Sazlıbosna’ya da leylekli köy dendiğini söyledi. 

Kuş gözlemcisi Fikret Can, 14 yıldır leyleklerin göçlerini takip ediyor. Can’a göre İstanbul Boğazı, göçmen kuşlar için en zorlu geçişlerden birini oluşturuyor. Bu bölgede termal hava akımları sayesinde kuşlar oldukça yükseklere çıkabiliyor.

leyleklerin-göç-yolları

Dünyanın en büyük kuş koruma organizasyonları arasında yer alan BirdLife International, leyleklerin göçü hakkında bilgiler de veriyor. Çıkarttıkları haritaya göre İstanbul üzerinden her yıl bahar ve güz döneminde 2 milyon leylek ve yırtıcı kuş göç ediyor.

TEMA Vakfı tarafından 2014 yılında kaleme alınan İstanbul’un Geleceğini Etkileyecek Üç Proje isimli bir çalışmada da havalimanından söz ediliyor. Doç. Dr. Zeynel Arslangündoğdu, yazısında havalimanının kuşların göç yolunda olduğunu, o dönemde 3,5 kiloyu bulan ağırlıklarıyla bu kuşların uçakları tehdit ettiğini söyledi. Kuşların yüzyıllardır aynı yolu izleyerek göç ettiği belirtiliyor.

Konuyla ilgili bir başka çalışmada da İstanbul Havalimanı’nda çarpışma riskinin 3-4 kat fazla olduğu belirtilirken, bir de tablo verildi. Tabloyu aşağıda görebilirsiniz.

istanbul-havalimanı-atatürk-havalimanı-kuş-sayısı

GPS takipli leyleklerin de İstanbul Boğazı üzerinden göç ettikleri görülebiliyor. Orman ve Köyişleri Bakanlığı da İstanbul’dan geçen kuş sürülerinin varlığını kabul ediyor. 

İstanbul Havalimanı’na iniş yapan Türk Havayolları uçağı da 30 Temmuz 2018’de kuş sürüsüne çarpmış, güvenli şekilde indikten sonra bakıma alınmıştı. Kokpit Areo, Flightradar24 gibi sitelerin verilerini incelediğimizde ise kuşların Sazlıbosna yakınlarında uçakla çarpıştığı ortaya çıkıyor. 

Resmi Rakamlara Göre Durum Nasıl?

istanbul-havalimanı

İstanbul Havalimanı ile alakalı bilgilerin yer aldığı ve DHMİ tarafından yayınlanan havacılık bilgilendirme yayını (AIP), pilotlara kuşlar hakkında bilgi verildiğini gösteriyor. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, yaşanan çarpışmalar konusunda bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamaya göre Nisan-Temmuz döneminde Atatürk Havalimanı’nda 14 çarpışma vakası yaşanırken yeni havalimanı için bu sayı 75 oldu. 

Uçaklar ile Kuşlar Çarpışırsa Ne Olur?

Uçaklar ile kuşların çarpışması hiç de hoş bir şey olmuyor, hem kuşlar hem de uçaklar tehlikeye giriyor. Aşağıda yer alan videoda, bu kazanın olası sonuçlarını görebilirsiniz. 

Kaynak : https://teyit.org/istanbul-havalimani-iddialari-ii-kuslarin-goc-yollari-uzerinde-mi-yer-aliyor/
187
23
11
8
7
Emoji İle Tepki Ver
187
23
11
8
7