İsviçreli Bilim İnsanları, Karanlıkta Parlayan Gerçek Fare Üretti

49
27
10
9
1
İsviçreli Bilim İnsanları, hücresel faaliyetleri daha iyi inceleyebilmek amacıyla karanlıkta parlayan fare üretti. Çalışmalar özellikle mitokondrinin faaliyetlerini açıklamayı amaçlıyor.

Zaman zaman bilim insanların yaptıkları çalışmalarda oldukça ilginç yöntemlere başvurduklarına şahit oluyoruz. Bu çalışmalara bir yenisini ekleyen İsviçreli bilim insanları, bir deney faresini karanlıkta parlayacak hale getirdi.

Araştırmacılar, mitokondrinin sırlarını açığa çıkarmak için bir laboratuvar faresini karanlıkta parlayacak hale getirdi. Böylelikle hücresel yapıların nasıl çalıştığı ortaya çıkarılacak ve yeni bilimsel atılımlar mümkün hale gelecek.

Parlayan fareler yeni değil

fare

Aslında bilimsel çalışmalarda biyolojik yapıları ya da fareleri parlak hale getirmek hiç de nadir görülen bir şey değildir. İsviçre’nin Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) ise yaklaşımıyla fark yaratıyor. Bu teknikte canlıların parlaması, ateşböceklerinin parlamasıyla aynı şekilde gerçekleştiriliyor.

Mitokondri, biyoloji derslerinde de yıllardır söylendiği üzere hücrelerin enerji kaynağıdır. Oksijen ve besinleri alır ve Adenozin Trifosfat (ATP) haline getirir. ATP sayesinde enerji taşınımı gerçekleştir ve biz de metabolik aktivitelerimizi gerçekleştirebiliriz. Zamanla mitokondrilerin aktiviteleri azalır ve durur. Araştırmacılar da bunun nedenini bulmaya çalışıyor. 

Mitokondrinin içinde ve dışında olan elektriksel akımlar, bazı moleküllerin geçişleri için uygun ortam sağlıyor ve bir nevi kapı görevlisi rolü oynuyor. Hastalık halindeki reaksiyonları bilinen bu yapıların nasıl çalıştığı ise EPFL bilim insanları tarafından görüntülendi.

Parlamalar mitokondrinin sırrını aydınlatacak

fare hücresi

Araştırmanın başındaki isim olan Elena Goun, genetik olarak modifiye edilmiş fareleri lusiferaz adı verilen bir madde kullanarak elde etti. Lusiferin adı verilen bir diğer maddeyle tepkimeye girdiğinde bu madde ateş böceklerinin parlamasını sağlıyor.

Bulgulara göre mitokondriyal membran potansiyeli, mitokondri fonksiyonları için evrensel seçim kıstası oluyor. Bu yapının Alzheimer ve Parkinson gibi çeşitli hastalıklarda da önemli rol oynadığı biliniyor. Yaşla birlikte azaldığı bilinen bu potansiyelin değişimi ve canlı hücrelerdeki mitokondri çalışmaları bu çalışmayla birlikte ilk kez görüntülenmiş oldu.

Kaynak : https://www.syfy.com/syfywire/scientists-create-glowing-mice-to-study-cellular-function
49
27
10
9
1
Emoji İle Tepki Ver
49
27
10
9
1