Kanserli Tümörlerin Büyümesini Engelleyen Yeni Bir Kanser İlacı Keşfedildi

16
1
1
1
0
Bilim insanları, kansere yol açan genetik mutasyonun neden olduğu tümörleri küçültülmesini sağlayabilecek deneysel bir ilaç üzerinde çalışıyorlar. Bu ilaç, kanserli hücrelerin büyümesini ve yayılarak çoğalmasının önüne geçebilir.

Günümüzde teknoloji her ne kadar gelişiyor olsa da sağlık alanında hala insanlığın kurtulamadığı bazı hastalıklar bulunuyor, bunlardan biri de kanser. Çağımızın en tehlikeli hastalıklarından biri olan kanser ile mücadele, sürekli olarak devam ediyor. Sigara gibi çeşitli etkenler yüzünden kanserin tetiklendiği söylense de kendine iyi bakan kişilerde bile bazen kanser hastalığı ortaya çıkabiliyor.

Doktorlar ve bilim insanları, bu hastalığa karşı mücadele edebilmek için çalışmalarını teknolojinin de gelişmesiyle birlikte adım adım ileri taşıyorlar. Bilim insanları, kanserli hücrelerin oluşumunu tetikleyen genetik mutasyonun önüne geçebilmek için yeni bir ilaç keşfettiler. Hücre büyümesini kontrol eden proteinden sorumlu olan KRAS geni, her dört insandan birinde bulunuyor. Bu mutasyonlar, normal hücrelerin büyümesini kontrolden çıkarabiliyor, bu da kanser oluşumuna sebebiyet veriyor. Bilim insanları, bunu engelleyebilecek bir ilaç üzerinde çalışıyorlar.

KRAS mutasyonu geçiren tümörlü hastaların iyileşmesi daha zorlu bir hal alıyor

Kanser

Kaliforniya merkezli biyofarmatik şirket Amgen'de çalışan Jude Canon, yaptığı açıklamalarda KRAS genine sahip hastaların etkili tedavi yöntemlerine karşı bile çaresiz olabildiklerini söyledi. Jude, "KRAS mutasyonu geçiren tümörlere sahip hastalar, etkili tedavi yöntemlerine karşı çaresiz kalıyorlar. İyileşmeleri daha zor bir hâl alıyor ve hastalıklarının gelecek durumlarını tahmin etmek daha da zorlaşıyor" açıklamasını yaptı.

Keşfedilen bu ilacın testlerinde, on adet fareden sonra dört adet insan kullanıldı. Yüksek dozda ilaç alan farelerin on tanesi de kanserli hücrelerinden arındı. Konu insanlara geldiğinde ise, akciğer kanseri olan dört insan teste tabii tutuldu. Bu hastalardan 180 miligram ilaç alan birinin tümöründe yüzde 34 küçülme gözlendi. 360 miligram doz alan diğer hastanın ise tümörü yüzde 67 oranında küçüldü. 180 miligram doz ilaç alan diğer iki hastanın hücrelerinde ise ne küçülme, ne de büyüme olmadı.

Kaynak : https://www.newscientist.com/article/2221789-experimental-cancer-drug-that-targets-gene-mutation-can-shrink-tumours/
16
1
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
16
1
1
1
0