Araştırmalara Göre Köpekler, Matematiksel İşlemlerde Oldukça Başarılılar

11
7
7
2
0
Bilim insanları, köpeklerin matematiğe ne kadar ilgi duyduğunu öğrenmek için bir araştırma yaptılar. 11 eğitimsiz köpek üzerinde yapılan araştırma, köpeklerin bebekler kadar iyi sayma ve temel matematik yeteneğine sahip olduğunu ortaya koydu.

Köpekler, insanoğlunun uzun zamandır en yakın dostları olmuşlardır. Günümüzde de bu durum devam ediyor ve pek çok köpek, insanların en yakın arkadaşları olarak evlerde yaşıyor. Şimdiyse bilim insanları, köpeklerin bir konuda, insanlarla aynı beyin bölgesini kullandıklarını keşfettiler. Bu konu, matematiksel ifadeler ve matematik sorularının çözülmesi.

Aslına bakacak olursak bugüne dek pek çok köpeğin matematik sorularını çözebildiğine şahit olduk. Yapılan son araştırmalar ise köpeklerin, en az insanlar kadar matematiğe ilgi duyduğunu ve becerilerinin olduğunu ortaya koydu. Bu hafta yayınlanan bir araştırmaya göre köpekler, bebekler kadar iyi bir matematiğe sahipler.

Köpekler de insanlar gibi matematik işlemleri yapabiliyorlar

Köpek

Yapılan araştırmaya göre primatlar, kimi zaman besinlerinin miktarını tahmin edebilmek kimi zaman avlarını yakalamak için matematikten faydalanıyorlar. Bilim insanlarının esas hedefi, köpeklerin de bu özelliğe sahip olup olmadığını anlayabilmekti. Araştırmacılar, nihai sonuca ulaşabilmek için 11 eğitimsiz köpeğin beyinlerinde bazı tarama ve testler yaptılar.

Bilim insanları, köpeklerin çeşitli durumlara karşı vereceği tepkileri ölçebilmek için bir çeşit MRI cihazı kullandılar. Köpekler, onlara sunulan şartlara karşı çeşitli tepkiler veriyorlardı ve bilim insanları da MRI cihazı ile bu tepkilerin, beynin hangi bölgesini harekete geçireceğini tespit ediyorlardı. Yapılan araştırmalar, köpeklerin matematiksel işlemlerde "parietotemporal korteks" isimli beyin bölgesini kullandığını ortaya koydu.

Köpekler

Parietotemporal korteks, insanlarda da temel sayısal işlemlerin yapılması için kullanılan bir bölge. Üstelik köpekler, bu işlemleri yapabilmek için herhangi bir ödüle de ihtiyaç duymuyorlardı. Yani köpeklerin beyninin belirli bölgesi, tıpkı insanlarınki gibi çalışıyordu. 

Yapılan araştırmayla birlikte köpeklerin, temel sayma ve matematik işlemlerinde köpeklerin, tıpkı insanlar gibi olduğunu ortaya koydu. Ancak bunun nedeni tam olarak bilinmiyor. Bilim insanları, köpeklerin temel sayma ve matematik işlemlerinde bebekler kadar iyi olmalarının altında yatan sebebin yiyecek arama veya avlanmayla ilgili olabileceğini düşünüyorlar.

Köpek beyni, sayısal işlemlerde insanlarınkiyle benzer çalışıyor

Kaynak : https://www.inverse.com/article/61800-dogs-math-count-brain
11
7
7
2
0
Emoji İle Tepki Ver
11
7
7
2
0