Güneş, gezegenimizden milyonlarca kilometre uzakta bulunur ve yaklaşık 1,4 milyon kilometre çapında kocaman, sıcak bir plazma topudur. Milyarlarca yıldır gökyüzünde duran ve binlerce yıldır da insanların incelediği bu yıldızın sırları hala çözülebilmiş değil.
Bu konuda araştırmalar yapan Wisconsin-Madison Üniversitesinden bilim insanları, Hollywood seviyesinde bir çılgınlığa sahip projeleriyle kampüste kendi minyatür yıldızlarını oluşturdular.
Kötülüğe değil de bilime hizmet edeceğini umduğumuz bu yapı, Nature Physics dergisinde kendisine yer bulmayı başardı. Araştırmacıların geliştirdiği cihaz, yaklaşık 3 metre çapında ve orijinal Güneş’ten 1 milyon kat daha küçük bir plazma yapısı oluşturabiliyor.
Big Red Ball (Büyük Kırmızı Top) adı verilen araca helyum gazı pompalanıyor ve bu pompalanan gazla plazma oluşturuluyor. Güneş de yoğun olarak helyum içeriyor. Aracın merkezindeki mıknatıs, gerekli manyetik alanı sağlıyor ve ekip bir defa sisteme elektrik verdiğinde, Güneş’in plazması ve manyetik alanı isabetli şekilde taklit edilmiş oluyor.
Araştırmanın başyazarı Ethan Paterson, uydu görevlerinin hızlı rüzgarların nereden geldiğini ortaya çıkardığını, yavaş Güneş rüzgarlarının nasıl ortaya çıkıp gezegenimize gelene kadar nasıl evrim geçirdiğini incelemek istediklerini açıkladı.
Normalde Güneş’in uyguladığı manyetik alan, Parker Spriali olarak biliniyor. Araştırmacılar bu manyetik alanın ‘büyük ölçekli bir kopyasını’ yapmayı başardıklarını iddia ediyorlar.
Yapılan incelemelerde bu plazmanın yaptığı hareketlerin ve dalgalanmaların, Güneş rüzgarlarını ve Güneş’in yapısal değişimi hakkında daha çok bilgi vereceği umuluyor. Aracın içindeki küçük sondalar sürekli ölçüm yapıyor.