Leonardo da Vinci'nin 500 Yıllık Galata Köprüsü Tasarımı Gerçek Oldu

140
26
11
9
9
Leonardo da Vinci'nin 500 yıl önce Galata için çizmiş olduğu köprü tasarımı, hayata geçti. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü bünyesinde çalışmalarını sürdüren mühendisler, da Vinci'nin notlarını inceleyerek bu projeyi 3 boyutlu yazıcı ile modellediler. Mühendisler, köprünün fazlasıyla stabil bir yapısının olduğunu açıkladılar.

Leonardo da Vinci, tüm dünyanın yakından tanıdığı bir filozof, ressam, bilim insanı ve mühendisti. Eserleri hala hayranlık uyandıran ve gizemlerle dolu olan da Vinci'nin, Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul için de bir köprü planı vardı. İtalyan ressam, dönemin padişahı II. Beyazıt'a bir mektup yazmış ve İstanbul'a köprü yapmak istediğini söylemişti. Ancak bu mektup, ne yazık ki karşılık bulamadı.

Aslına bakacak olursak II. Beyazıt, Haliç'e bir köprü yaptırmak istiyordu. Hatta padişah, dönemin uzmanlarına konuyu danışmıştı. İşte II. Beyazıt'ın bu hamlesi, Leonardo da Vinci'nin de kulağına gitmiş ve Galata için bir köprü tasarlamıştı. Üstelik da Vinci hem Galata'ya hem de boğaza bir köprü yapmak istediğini belirtmişti. Ayrıca da Vinci'nin Galata'ya kuracağı köprü, açılabilir bir yapıya sahip olacaktı.

da Vinci köprüsü

II. Beyazıt, köprünün yapılması ile ilgili pek çok girişimde bulundu. Ancak ne yazık ki bu köprü, inşa edilemedi. Fakat şimdi Leonardo da Vinci'nin Galata için hazırladığı köprü, hayata geçti. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) bünyesinde çalışmalarını sürdüren mühendisler, da Vinci'nin köprüsünü bilgisayar ortamında yeniden modellediler ve 3 boyutlu yazıcı aracılığıyla basmayı başardılar.

Mühendisler, da Vinci'nin köprüsünü gün yüzüne çıkartabilmek için da Vinci'nin kaleminden yazılan notları incelediler ve da Vinci'nin tüm tekniklerini birebir uyguladılar. Başarılı bir şekilde 3 boyutlu baskı alan mühendisler, da Vinci köprüsünün beklenenden daha stabil bir yapısının olduğunu söylediler. Eğer da Vinci köprüsü gerçek olsaydı, şöyle görünecekti;

da Vinci köprüsü

Eğer Leonardo da Vinci bu köprüyü inşa edebilseydi, o dönem için dünyanın en uzun köprüsü olmuş olacaktı. Ancak bu proje hayata geçirilemedi ve köprü, 1800'lü yıllarda farklı bir şekilde inşa edildi. Ancak aradan 500 yıl geçtikten sonra da Vinci'nin köprüsü hayata geçirildi ve onun zekası, bugün bile kendisine hayran bırakmaya yetiyor.

Kaynak : https://www.ntv.com.tr/galeri/teknoloji/leonardo-da-vincininistanbul-icin-tasarladigi-proje-5-yuzyil-sonra-hayata-gecti,qD7cj5KVb0GL5NNK2NI8RQ/GA1KevblS0CytT27X2JwLg
140
26
11
9
9
Emoji İle Tepki Ver
140
26
11
9
9