Mercedes, Seviye 3 Otonom Araç Üreten İlk Marka Olma Yolunda İlerliyor

51
4
3
3
1
Dünyaca ünlü Alman otomotiv devi Mercedes, seviye 3 otonom araçlar üreten ilk firma olma yolunda ilerliyor. Bu teknolojiyi göreceğimiz ilk modeller ise 2021 Mercedes-Benz S Class olacak gibi duruyor.

"Gelecekte bir gün otomobiller, sürücülerinin yönlendirmesine ihtiyaç duymaksızın yolculuk yapmaya başlayacak" şeklindeki sözler geçmişte yalnızca bir hayal niteliğindeydi ancak bu hayal büyük bir hızla gerçek olma yolunda ilerliyor. Sadece otomobil firmaları değil, teknoloji firmaları da bu otomobilleri üretebilmek için ellerinden geleni yapıyor. 

Otonom sistemlerin kademeleri bulunuyor ve bahsettiğimiz sürücü müdahalesine ihtiyaç duymayan araçlar seviye 5’te karşımıza çıkacak. Henüz gelişmekte olan bu alanda seviye 3 araçları bile göremedik ancak bu durum yakında değişebilir.

Mercedes’ten seviye 3 otonom araç

mercedes otonom

Mercedes-Benz’in S Class serisi, 2021 yılında seviye 3 otonom sürüş ile karşımıza çıkmaya hazırlanıyor. Bu da aracın saatte 60 kilometre hıza kadar olan durumlarda sürücü müdahalesine ihtiyaç duymadığı anlamına geliyor.

Konuyla ilgili açıklama, aracın tanıtımı sırasında Alman firmasının küresel patronu olan Ola Kallenius’tan geldi. Açıklamaya göre seviye üç otonom araçların önündeki tek engel henüz hükümetin resmi olarak izin vermemiş olması. 

Bu teknoloji ilk aşamada şehir içinde kullanımdan ziyade şehirler arası yollar ve otobanlar için kullanılacak. Otomobillerin şehir içinde kazaya sebep vermeden kullanılabilmesi için trafikteki sinyalleri, ışıkları, tabelaları ve yayaları da algılayabilmesi gerekiyor.

Yasal düzenlemeler gerekiyor

mercedes s class 2021

Alman yetkililer bu teknolojiye o veya bu şekilde izin vermek zorundalar ancak düzenlemenin ne şekilde olacağı şimdilik bilinmiyor. Bu kararları daha sonra başka ülkelerin de takip edeceği düşünülüyor. Öte yandan otonom araçlara verilecek iznin şimdilik belli şartları da beraberinde getirmesi bekleniyor.

Mercedes yöneticilerine göre firma, gelecek yıl otonom araçları üretime alacak ve böylece bu otomobillerin, belli şartlar altında sürücü müdahalesine gerek olmaksızın yolculuk edebildiğini kanıtlayacak. Bu teknoloji otomobillerin kullanım şeklini de değiştirebilir.

Mercedes’e göre gelecekte bu teknoloji otomobilleri ya olduğundan daha da pahalı hale getirecek ya da bir çeşit abonelik sistemi gibi bir yöntem kullanmayı gerektirecek. Yine de gerçekte sürmek gerekmeden otomobil yolculuğu yapmak pek çok kişiyi mutlu edecektir.

Kaynak : https://www.caradvice.com.au/879956/mercedes-could-be-worlds-first-car-maker-with-level-three-autonomy/
51
4
3
3
1
Emoji İle Tepki Ver
51
4
3
3
1