NASA, İletişimi Zorlaştıran İyonosfer Tabakasını İncelemek İçin İki Uydu Fırlatacak

12
1
0
0
0
NASA iletişim gibi sinyaller aracılığıyla gerçekleştirilen alanlara olumsuz etkileri olan iyonosfer tabakasını incelemesi için 2 tane uydu fırlatacak.

NASA, dünyanın atmosferinin radyo sinyallerine olumsuz etkilerini araştırmak için uzaya iki adet uydu yollayacak. Bu iki uydu, uzaya üçüncü kez çıkışını yapacak SpaceX’in Falcon Heavy aracının da içinde bulunduğu 24 uydunun arasında olacak. Bazı ertelemelerin sonucunda, fırlatma işlemi 24 Haziran tarihinde yapılacak.

1 kilogramın altında ağırlıkları olan bu ikiz nano uyduların ismi E-TBEx. Yapıları gereği dünyaya daha yakın bir uçuş yapacak bu uydular, atmosferden geçerken radyo sinyallerinin nasıl bozulduğuyla ilgili bilgi toplayacaklar.

Üst atmosferde bulunan iyonosfer, solar ve kozmik radyasyon dolu yapısı itibarıyla yüklü parçacıklardan oluşan kabarcıklara sahip. Bu kabarcıklar radyo sinyallerini bozarak, askeri ve havayolu iletişimlerinde büyük sıkıntılara sebebiyet verdiği gibi, aynı zamanda GPS sinyallerini de bozuyor.

NASA’ya göre bu kabarcıklar hakkında daha çok şey öğrenirsek, sinyallerle ilgili yaşadığımız sorunlara çözümler geliştirebileceğiz. Şimdilik, bilim insanları bu kabarcıkların ne zaman oluşacağını ve zamanla ne gibi değişikliklere uğrayacaklarını kestiremiyorlar. NASA’nın yapmaya çalıştığı şey ise, bu kabarcıklar radyo sinyallerini bozmaya başlamadan önce geçirdikleri evreleri inceleyip, yapıları hakkında daha kapsamlı bilgilere sahip olmak.

Şimdiye kadar bilim insanlarının toplayabildikleri bilgiler, yaşanan bu bozuntuların elektriksel ve manyetik alanlarla ilgisi olduğu gibi aynı zamanda dünya yüzeyi ve uzay iklimiyle de alakası olduğu. Bilim insanları dünyada yaşanan fırtınaların iyonosfere kadar yükselebildiğini ve radyo sinyallerini bozan kabarcıkları şekillendirebildiklerini düşünüyorlar.

İkiz E-TBEx uyduları, GPS ve iletişim uyduları tarafından kullanılan frekanslara benzer 3 farklı frekansta radyo sinyalleri yollayacaklar. Bu sinyaller yeryüzündeki alıcı istasyonlara gönderilecek ve böylece sinyallerin fazında veya genliğinde yaşanan küçük değişiklikler tespit edilebilecek. Daha sonrasında bilim insanları yaşanan kesintilerle ilgili daha kapsamlı bir harita çıkarabilecekler.

Kaynak : https://www.nbcnews.com/mach/science/nasa-launch-tiny-satellites-study-bubbles-earth-s-upper-atmosphere-ncna1018511
12
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
12
1
0
0
0